Gelieve hieronder een persbericht terug te vinden van de VRRO, de Vereniging Regionale Radio Omroepen, die een 40-tal lokale radiozenders groepeert en daarmee de grootste belangenvereniging van Vlaamse lokale radiozenders is.

De VRRO reageert verheugd op de conceptnota die mediaminister Gatz vrijdag 13 mei 2016 wereldkundig maakte en die door de meerderheidspartijen gedragen wordt. “Die nota is zeer positief voor de nog onafhankelijke lokale radiozenders”, klinkt het unaniem.

“Eindelijk is er na 25 jaar een minister die knopen doorhakt en een visie heeft over lokale radio. De VRRO is blij te vernemen dat de koehandel in frequenties wordt beëindigd, wat één van de speerpunten in onze visietekst is”, reageert Michel Vanderfeesten van de VRRO. “Meer dan 70% van de huidige lokale radiofrequenties zijn ingenomen door netwerkradio’s zonder ook maar enige lokale binding. Het zijn doorgeefluiken van een nationaal product. Hiervoor worden allemaal frequenties gebruikt die initieel bedoeld waren voor lokaal gebruik. De wetgever heeft dit nooit zo bedoeld en er ontstond een scheefgetrokken situatie. Minister Gatz heeft de moed om dit aan te pakken en daar zijn we blij om. Temeer ook omdat hij inziet dat lokale radiozenders verbindend werken en diversiteit bieden. Ook zullen de onafhankelijke radiozenders een positieve toekomst tegemoet kunnen gaan. De minister belooft hen meer zuurstof en een groter bereik, wat de economische leefbaarheid ten goede komt. Wij zijn echt opgelucht. Dit is waar we altijd voor gepleit hebben.”

De VRRO pleit voor een voorrangsmaatregel op FM voor de onafhankelijke lokale radio-omroepen tegenover de nieuwe categorie van netwerkradio’s, met behoud van de huidige frequentie. “De lokale radiozenders hebben niet de grote financiële (marketing)middelen om een frequentieverandering groots aan te kondigen en vrezen anders dat vele luisteraars de weg niet meer naar hen vinden. Als de minister zorgt voor een nog groter bereik, en dat wil hij doen, zijn we gelukkig”.

Om de penetratiegraad van DAB+ snel te vergroten, is een divers aanbod essentieel. De VRRO is dan ook van mening dat de nieuwe categorie van netwerkradio’s, die elk een duidelijk profiel zullen moeten hebben, vanaf dag 1 meteen in DAB+ moeten uitzenden. DAB+ wint als techniek aan belang en ook de lokale radiozenders willen de boot niet missen. “Alleen is het spijtig dat er voor lokale radio-omroepen momenteel nog geen digitale oplossing in de maak is omdat de regionale DAB+-pakketten nog niet zijn vrijgegeven”, reageert Vanderfeesten. “We vragen dan ook aan de minister om onderzoek te doen, naar analogie met het buitenland, om met DAB+ pakketten te experimenteren in bepaalde streken en steden. Zo was er in Zwitserland een experiment met DAB+ voor de agglomeratie Zürich, die vergelijkbaar is met de agglomeratie Antwerpen. Wij staan hier zeker voor open.”