Wat bij Offshore Echos Magazine in juni met nummer 200 een jubileum feest zou moeten worden werd overschaduwd door het overlijden op 20 april van Ronan O’Rahilly, de stichter van Radio Caroline mocht je het nog niet weten. Nu maanden later september 2020 de nieuwe OEM in de brievenbus nummer 201 met opnieuw een terugblik, een tribute nu voor een groot radioman uit Vlaanderen met name AJ Beirens die op 26 juni laatstleden op 73 jarige leeftijd kwam te overlijden. Deze OEM 201 brengt hulde aan AJ. AJ was trouwens vorig jaar bij Mi Amigo 40 ook op de Castor aanwezig bij de uitzendingen daar van Mi Amigo 40 tijdens de Blankenbergse Havenfeesten.

Het Offshore Echos Magazine blijft vriend en vijand steeds weer verbazen  hoe Robert en François het steeds weer voor elkaar krijgen om telkens opnieuw de nodige invulling te vinden om van dit magazine een onmisbaar tijdschrift te blijven maken over die Offshore Radio. Dit terwijl, om even in te pikken op de Editorial 201, het alweer bijna 30 jaar geleden is dat er nog een Offshore Radio station heeft uitgezonden, en afgezien van enkele landpiraten is “Free Radio” geschiedenis geworden. Radio is terug onder de controle van de overheid.

OEM 201 overzicht:

A.J. BEIRENS 1947-2020

(AJ bij Mi Amigo 45 in 2019)©BdC

26 juni 2020 op 73 jarige leeftijd verloor de radiowereld een bijzondere persoon.

 

Begin jaren 70 maakte  AJ bij RNI bijzondere populaire programma’s voor de korte golf (Short Wave) onder de naam “Northsea goes DX”.

(AJ bij RNI op de Mebo II) ©Hans Knot

Dit gehele verhaal samen met herinneringen aan AJ en een terugblik met een interview uit 1994 maakt AJ Beirens terug on air. Het gehele artikel is terug te vinden in deze terug bijzondere OEM 201.

OEM MAIL: een overzicht van de talloze brieven die de OEM redactie de afgelopen maanden heeft mogen ontvangen naar aanleiding van hun nummer 200 met daarin integraal aandacht voor Ronan O’Rahilly. OEM Mailen of schrijven kan gerust naar PO BOX 1514 LONDON maar tegenwoordig is email best effectiever: oem@offshoreechoscom

Lady in distress: Het derde deel van een serie artikelen aan de hand van Tony Kirk over het leven aan boord van de Ross Revenge maar meer bepaald in die week die zou leiden tot de raid op 19 augustus door de overheid op de Ross Revenge. Het èchte verhaal van wat er zich afspeelde 30 jaar geleden. In deze OEM terug naar vrijdag 18 augustus 1989. 9 bladzijden van radio avontuur in dit nummer door Tony Kirk.

(Tony Kirk)

Radio Northsea_ The 1971 Return…: Van alle zeezenders heeft wellicht Radio Noordzee de meest bewogen start gekend. Maar meer nog na de bewogen start was de terugkeer van RNI in de ether het volgende jaar. In deze terugblik wordt er weergegeven hoe de pers toen deze terugkeer van RNI neerschreef in de diverse dagbladen. En er werd veel geschreven. In dit nummer een overzicht wat ruim 10 bladzijden omvat.

(1974 terugkeer van de dj’s van Radio Noordzee naar de haven van Scheveningen)©Hans Knot

The Radio Syd Story kent geen einde in deze OEM 201 reeds aflevering 14 over deze Zweedse zeezender. We schrijven januari 1966 door de gevaarlijke ijsvorming zat er niks anders op dan dat Radio Syd’s zendschip de Cheeta II de Öresund moest verlaten zonder zicht op een terugkeer en een herstart. Lees verder in OEM 201 pagina 24 tem 32

(A farewell to Cheeta II Britt Wadner) ©Hans Knot

The Name is Lion… een artikel door Hans Knot omtrent Lonnie David Kleerekoper. Wie was die Nederlandse zanger die buiten Nederland een groot succes bleek te zijn. Ooit nog bij Radio Veronica en bij Radio 227 programma’s te hebben verzorgd Maar het ganse artikel omtrent Lion kan je lezen van a-z bij OEM 201 een artikel van Hans Knot.

Remembering Ronan: Herineringen aan een man achter de organisatie Radio Caroline. Maar Ronan was meer dan Radio Caroline. Een terugblik en herinneringen door diverse artiesten en zangers die nauw met Ronan in contact stonden.

 

Many thanks to Robert and François for these new magazine OEM number 201.

For more information about OEM click on the sticker below.