We gaan op vakantie en wat nemen we mee? Natuurlijk niet vergeten de zomereditie 2019 van Offshore Echos Magazine. Nummer 196 is nu uit en het is weer genieten van de talrijke bladzijden, 58 deze keer, boordevol Offshore Radio News en nostalgie.

Het nummer opent deze keer met een Editorial met als titel “Survival”.

Het start met de zin “Whilst no Man will ever forget August 14th 1967. Natuurlijk alle zeezenderfans en freaks weten waarover het hier gaat maar wellicht heeft de gewone man geen idee waarover het gaat.

14 August 1967…nochtans een belangrijkere datum in de radiogeschiedenis wat zeezenders betreft is August 19th 1989, wanneer de Nederlandse en Engelse autoriteiten een raid plegen op de Ross Revenge, het zendschip van Radio Caroline.

Deze raid in internationale wateren was zonder meer een èchte piratenslag. Later werd het wel duidelijk dat de Ross Revenge een stateloos schip was met zogenaamde legale papieren via via verkregen.

Belangrijk in deze dat deze aanslag het einde betekende van de Nederlandse inbreng en zonder de inkomsten van de Nederlandse Caroline was dit het begin van het einde voor Radio Caroline…de rest van deze editorial lees je best in OEM 196.

(B. Dom) ©OEM

Op bladzijde 5 tem 12 een hommage aan B.Dom “Our Friend Baudouin” B.Dom kwam zowat 45 jaar geleden bij OEM terecht en werd een belangrijke medewerker voor het blad. Hij zorgde voor de unieke fotoreportages. Baudouin, zoals ze hem bij OEM noemden dit omdat Boudewijn moeilijker uit te spreken was in het Frans, overleed op 2 maart 2019 op 75 jarige leefdtijd. Een mooie hommage omlijst met heelwat foto’s uit die tijd.

Het vervolg van de Radio Hauraki story deel 2. Dennis O’Callahan’s personal history of Radio Hauraki.

Radio in New-Sealand in de vroege 60er jaren was net zoals bij ons, staatsomroepen met heel weinig plaats en aandacht voor de populaire muziek. Een groep jongeren geïnspireerd door de Europese zeezenders beslisten om het omroepsysteem even door elkaar te schudden. Radio Hauraki was geboren.

Ruim 7 pagina’s foto’s en reportages brengen je terug naar de tijd van Radio Hauraki vanaf het zendschip Tiri-2. De avonturen want het waren er ook al heelwat zoals een stranding is nu allemaal terug te lezen bij OEM 196.

foto: http://www.marinebroadcasters.com

Radio Caroline- The 1972 Return…

De Mi Amigo begon aan een nieuwe fase in haar bestaan als zendschip voor Radio Caroline.Het schip kwam in de zomer van 1972 weer in handen van Caroline en werd in Zaandam voorbereid om opnieuw het ruime sop te kiezen. In september 1972 lag de Mi Amigo voor de kust van Scheveningen en begon met testuitzendingen na 4,5 jaar van stilzwijgen. In deze OEM vind je een overzicht van de persartikelen over de terugkeer van Radio Caroline in 1972. De pers volgde het toen helemaal op de voet en dit kan je alvast lekker herbeleven in deze OEM.

Een In memoriam voor de man die toch een van de best bekende zeezendertunes op zijn naam heeft. Les Reed met ‘Man of Action’. Je vindt er een overzicht van alle mogelijke Man of Action singles. Met daarnaast nog even een leuke babbel uit 1970 met Les Reed.

(foto Mike West)

Aandacht ook in deze OEM voor Radio Mi Amigo en de vlucht naar Spanje. Na 31 augustus 1974 dachten de Nederlandse en Belgische autoriteiten en daarbijhorende staatsomroepen dat ze nu voorgoed komaf hadden gemaakt met die piraten. Maar dat was zonder Sylvain Tack gerekend en Radio Mi Amigo en Radio Caroline. Want die gingen na die 31 augustus 1974 er gewoon mee door. De BOB en de Nederlandse opsporingsdienst hebben in al die jaren nog nooit zo hard hun tanden op een dossier stukgebeten als bij dit van Radio Mi Amigo.

Het tiende deel van The Radio Syd story met daarin aandacht voor de arrestatie van Britt Wagner veroordeelt tot 1 maand gevangenis omdat Radio Syd te populair was. Verder aandacht voor The Rolling Stones bij Radio Syd. Je kan het allemaal lezen herlezen beleven vanuit jouw luie vakantiezetel met deze alweer toch een parel van een OEM blad.

Leuk voor wie graag meer wilt weten over OEM in het Nederlands. Je kan het HIER lezen.

OFFSHORE ECHO’S MAGAZINE 196

 

Alvast veel leesplezier met dank aan Robert et François.