Deze Top 50 gemist? Geen probleem herbeluisteren kan je HIER. Downloaden nog tot eind deze week (0712).

 

Zoals wel vaker in de geschiedenis van Radio Mi Amigo schreven de kranten ook in de herfst van 1976 met regelmaat over deze enige overgebleven zeezender. Het schip was in september op een zandbank vastgelopen en weer losgetrokken, de staat van de Mi Amigo was niet best, er waren processen tegen medewerkers, en er was ruzie in de Playa-ploeg. Bart van Leeuwen was een van de medewerkers die bij verstek een deels voorwaardelijke veroordeling kreeg. Hij kon daarom niet terug naar het zendschip en was naar Playa d’ Aro uitgeweken waar hij van Mi Amigo-baas Sylvain Tack voortaan programma’s op band mocht maken. Daarvoor moest Michelle echter haar uren inleveren en die was daar niet blij mee. Echtgenoot Stan Haag en programmaleider Joop Verhoof waren solidair met ruzie tot gevolg waarop een ‘afkoelingsperiode’ werd overeengekomen. Michelle vertrok en nadien kregen ook Stan Haag en Joop Verhoof een maandje betaald verlof in Nederland. Peter van Dam had de programmaleiding van Joop Verhoof overgenomen en verzorgde samen met Bart van Leeuwen tot eind oktober 1976 in Playa d’Aro alle tapeprogramma’s. Toen keerde Joop Verhoof en Stan Haag terug in Playa d’Aro en waren daardoor vanaf half november weer te beluisteren via de 259 middengolf.

 

Half november 1976 was er een bevoorrading geweest en waren de nieuwe tapes met Peter, Bart en ook weer Joop en Stan inderdaad aan boord van het zendschip gekomen. Met die bevoorrading was Frank van der Mast afgelost door Marc Jacobs. Ten tijde van deze Top 50 van 27 november 1976 zat Marc aan boord met Jan van der Meer, die voor het laatst op het zendschip was omdat hij eerder dat najaar in het huwelijk was getreden en genoeg had van het avontuurlijke zeeleven. Bovendien liep er ook tegen hem een rechtszaak voor zijn Mi Amigo activiteiten, waarvoor hij in januari 1977 tot een deels voorwaardelijke geldboete veroordeeld werd. Half november was er een nieuwe stem op Mi Amigo, die van Lieven Colijn met eens per week een verzoekplatenprogramma op zondagochtend. Achter de presentator ging de organisator van de Mi Amigo Drive in show, Patrick Valain schuil. Hij was in het geheim ook de Belgische uitvoerende organisator van Mi Amigo en had – bijgestaan door o.a. zijn rechterhand Germain Boi – over het aantal reclames en de luisterdichtheid geen klagen. In het vakblad voor de reclamewereld “Ariadne” stond de peiling van een Amsterdams marketingbureau van het Nederlandse luistergedrag naar Mi Amigo. Daaruit bleek dat 300.000 mensen er dagelijks twee of meer uren naar het station luisterden. Naast een vrij vaste luisterschare waren er zo’n twee miljoen luisteraars die af en toe naar Mi Amigo luisterden.

 

Mi Amigo had natuurlijk vooral in België een enorme hoeveelheid luisteraars en er werd op redelijk grote schaal ook beluisterd in bijvoorbeeld Zuidoost-Engeland en Noord-Frankrijk. De mooie luistercijfers en het miljoenenpubliek gaf aanleiding om dit goede nieuws met de luisteraars te delen en dus werd er een pakkende uuropener gemaakt met toepassing van het nieuwste jinglepakket van Octopus. Lang werden deze 259 jingles niet gebruikt want al half december 1976 werd de 2-5-9 verruild voor de 192 meter middengolf waarbij Joop Verhoof het radiostation definitief verliet. Inmiddels was ook een echte Mi Amigo-tune geïntroduceerd, ‘The Bronx’ van Claude Vallois. Je hoort de tune ook in deze Top 50, met sowieso een opmerkelijke hoeveelheid instrumentaaltjes enook  platen waarin een fluit te horen is. Voor de achtste keer presenteerde Peter van Dam de Top 50 in vier uur in plaats van drie. Bovendien was de Top 50 vanwege de toenemende storingen op 2-5-9 (tegen het eind van de middag) een uur vervroegd en werd voor de vierde maal tussen 13 en 17 uitgezonden. De retro versie van deze Mi Amigo Top 50 met Ferry Eden duurt drie uur. Je kunt deze op zaterdag 28 november 2020 tussen 12 en 15 uur – inclusief de bekende jingles en reclames van toen – via www.foutemuziekradio.nl beluisteren.

 

Bron en info: Ferry Eden