(het zendschip van Radio London, MV Galaxy) foto: Dave Kindred

Augustus, de maand bij uitstek die best door kan gaan als de maand van de radio. Meerdere keren waren er gebeurtenissen rond het medium radio die telkens weer in augustus plaatsvonden en die gerust een plaats vinden in de radiogeschiedenis.

Zo is er 14 augustus 1967, na 3 jaar zeezenders voor de Engelse kust is het voor de Britse regering welletjes geweest en wordt de Marine Broadcasting Offences Act van kracht. Deze wet bepaalt dat elke vorm van medewerking aan zeezenders verboden wordt.

Aanleiding dat het allemaal toch zo snel is gegaan was de moord op Reginald Calvert op 20 juni 1966. Een moord gepleegd in het huis van Oliver Smedley. Reginald Calvert was de eigenaar van Radio Sutch en een harde woordenwisseling rond een niet nagekomen overeenkomst was de aanleiding tot de moord waarvan major Smedley werd van vrijgesproken wegens zelfverdediging.

Vandaag 14 augustus 2019 is het 52 jaargeleden dat zo alle Engelse zeezenders het voor bekeken hielden en ophielden te bestaan. Zo ook voor de immens populaire Radio London uitzendend vanaf de Galaxy. Paul Kaye sprak de legendarische woorden bij het sluiten van Radio London:  “Big L time is three o’clock and Radio London is now closing down”

(Paul Kaye Big L time is…)

Naast de Big L waren er ook nog Radio Scotland, Radio 227, Radio England, Radio Essex,Radio 270, Britain Radio, Radio City en nog een pak die reeds eerder of pas om middernacht de uitzendingen stopten.

(kaart met de ligging van de engelse zeezenders)

Twee radiostations gaan ondanks de wet door: Radio Caroline North en Radio Caroline South.

(MV Frederica voor de kust van Isle of Man) foto www.pinterest.com

Radio Caroline fuseerde al snel met Radio Atlanta, een station dat kort na Caroline was begonnen met uitzendingen. Radio Caroloine North lag voor anker vor het eiland Mann in de Ierse zee. De MV Mi Amigo van Radio Atlanta bleef voor Frinton-on-Sea liggen en ging Radio Caroline South heten. Beide Carolines zonden uit op 199 meter, later 259 meter (North op 1169 kHz en South op 1187 kHz) van de middengolf.

Na 15 augustus 1967 gaat eigenaar Ronan O’Rahilly een kantoor openen in Amsterdam en gaat door. Het zou echter maar voor een paar maanden zijn, want in Maart 1968 worden zijn schepen voor rekening van een Nederlandse schuldeiser op open zee in beslag genomen. Radio Caroline zou pas in 1972 terug in ether komen voor de Nederlandse kust vanaf de mv Mi Amigo.