FAQ items aan het laden...

Home

Home/Home/
8 12, 2019

Radio 192 come and sail away with……….

2019-12-08T12:51:22+01:008th, december, 2019|

Radio Veronica in 1974 hield het op te bestaan vanaf de Noordzee, maar Veronica ging niet onder ze bleef vechten voor haar voortbestaan en dat lukte jaren later…maar die geschiedenis kent elke Veronica lover. Nog jaren later kwam het internet en dankzij deze weg kwam de zeezender weer tot leven. Veronica werd Radio 192 evenwel nu niet meer vanaf de Noordzee maar via het internet streaming all over the world. Met historische programma’s en met de hits uit de zeezenderjaren. Radio 192 is nu al enkele jaren in de ether en nog dit jaar genomineerd voor de award van beste online radiostation. Een eer die Kink radio te beurt viel. Maar goed het toont aan dat Radio 192 toch wel een sterk online radiostation is geworden. Dit kan je best merken aan de programmering die toch steeds weer in beweging is.

(leo van der goot) © studioalbatross.nl

Zo is Leo van der Goot is elke zondag op 192 Radio te beluisteren met het nieuwe programma ‘Leo 220’. Leo begon in 1971 via Radio Lucas en Ferry de Groot bij de zeezender Radio Noordzee. Daar presenteerde hij onder andere het populaire (live-) programma ‘Driemaster’. Na Radio Noordzee werkte Leo van der Goot ondermeer bij de Veronica Omroep Organisatie, HMG, RTL en SBS.  Leo van der Goot is met ‘Leo 220’ iedere zondag te beluisteren van 17 tot 18 uur.

(Bruno de Vos bij de start van RADIO 100 JAAR) © Mediapages.nl

Ook Bruno de Vos, hij deed in het verleden al eerder programma’s voor 192 radio, vervoegt de 192 Radio programmering. Bruno de Vos is elke zondag tussen 10 en 11u te beluisteren met het nieuwe programma ‘Helden van de Radio’ op 192 Radio. In dit programma laat Bruno fragmenten horen uit 100 jaar radio, met uiteraard ook de zeezenders. En dat doet Bruno ook op woensdag avond tussen 23 en 01u. Bruno was vanaf 2001 betrokken bij Radio 192, waar hij o.a. het populaire zondagmiddag programma ‘Sangria’ maakte. Verder werkte Bruno o.a. bij John de Mol Producties en bij Radio Veronica. Dit jaar nam Bruno het initiatief om met ‘Radio 100 Jaar’ te starten. De studio’s van dat station werden op 1 september feestelijk geopend.

Tot zover en weer redens te meer om af te stemmen op Radio Ver….euhhh zeg maar 192 Radio.

Bron en info: Mediapages.nl

 

29 11, 2019

100 jaar radio in Nederland: Idzerda Day

2019-11-29T19:10:43+01:0029th, november, 2019|

Nederland op 6 november 1919 het eerste radiosignaal ging de lucht in wat daarmee het begin inluidde van de start van de radio in Nederland. Dit werd op 6 november laatstleden (2019) dus 100 jaar na datum ruimschoots terug in de radio verf geplaatst onder de naam van”Izerda Day”. Op die dag 6 november in 1919 verzorgde Hans Henricus Schotanus à Steringa Idzerda de eerste Nederlandse publieke radiouitzending. Ingenieur Hanso Idzerda ontwikkelde samen met Philips een zendtriode. Hiermee was het voor het eerst mogelijk spraak en muziek de ether in te sturen. Nadat Idzerda een zendvergunning had verkregen plaatste hij op 5 november een aankondiging in het NRC. Deze Radio Soireé-Musicale zond hij uit op de avond van 6 november 2019 tussen 8 en 10 uur. Zijn zendstation opereerde onder de roepletters PCGG op 1050 en 1070 meter. Dat was tot over de landsgrenzen te ontvangen.

Wim van de Water en Ad Bouman © Mediapages.nl

Ter gelegenheid van 100 jaar radio in Nederland werd in het Kurhaus het evenement ‘Idzerda Day’ georganiseerd. In het Kurhaus stonden een historische studio van de NOS, de Zeedijk studio van Radio Veronica en de mobiele studio van Radio West. Met alle studio’s werd die dag live uitgezonden. Een groot aantal zeezender- en publieke omroep medewerkers werkten aan de programma’s mee of kwamen langs voor een interview.

© Mediapages.nl

Interviews kan je bekijken en beluisteren via deze link.

Aan de programma’s in de historische NOS studio werkten mee:
Jan-Jaap Kassies, Anne van Egmond, Edvard Niessing, Elibert Maathuis, Evert ten Napel, Hans Prakke, Wilco Boom, Jaap Jansen, Donald de Marcas en Helene Zack.
Gasten: Bart van Leeuwen, Ferry de Groot, Ron Fresen, Tobias Idzerda, Govert van Brakel.
Techniek: Melchior Schuppen, Bart Brink en Niels Zack.
Uitzending via: Extra AM Amsterdam, Hollands Palet Den Haag, Radio Emmeloord, Groeistad Radio Wassenaar, Haaglanden Radio Den Haag, Wereldstad Radio Rotterdam, Fidelio Radio Driebergen en Wijkradio Helvoirt.

© Mediapages.nl

Aan de programma’s in de historische Radio Veronica studio werkten mee:
Ad Bouman, Jan van Weeterloo, Marc Tangel.
Gasten: Bart van Leeuwen, Hans Hogendoorn, Ferry de Groot, Frits Spits, Rene Verkerk.
Techniek: Ad Bouman en Rob Schel.

Bart van Leeuwen met Ad Bouman © Mediapages.nl

Uitzending: 192Radio en Radio 100 jaar.

Frits Spits aan de babbel met Ad Bouman techniek Rob Schel © Mediapages.nl

Aan de programma’s van Radio West en Den Haag FM werkten mee:
Patrick van Houten, Justin Verkijk, Margriet van der Eijk, Tjeerd Spoor.
Gasten: Bart van Leeuwen, Hans Hogendoorn, Ferry de Groot, Frits Spits, Tom Blomberg, Ron Fresen, OG3NE, Tessa Sunniva van Tol, Rene van Kooten.
Optredende artiesten: Rudy Bennett & the Motions, George Baker, April Darby, Bill Baker Band, Tess et les Moutons, Carolina Dijkhuizen, Ed Struijlaart.
Techniek: Mike van den Beemt e.a.
Uitzending: Radio West en Den Haag FM.

© Mediapages.nl

 

Overige gasten Idzerda Day:
Ferry Eden, Marc van Amstel, Rene Verkerk, Dennis Verheugd, Dave Donkervoort, Age Jager, Hans Knot, Douwe Dijkstra, Swanet en Pieter-Jan Vink, Douwe Dijkstra, Jaap & Jacqueline Schut, Bart en Ada Serlie.

© Mediapages.nl

Organisatie Idzerda Day:
Raymond Kersten en VRZA.

Fotoreportage Idzerda Day:
Hans Becker en Wim van de Water.

Wim van de Water samen met Hans Knot © Mediapages.nl

 

Interviews kan je bekijken en beluisteren via deze link.

 

Met dank aan Mediapages.nl

 

28 11, 2019

Retro Mi Amigo Top 50 van 29 november 1975 met Ferry Eden

2019-12-03T16:54:01+01:0028th, november, 2019|

Deze Mi Amigo Top 50 Retro versie met Ferry Eden nu tijdelijk te downloaden via deze LINK.

 

Terug naar de Noordzee terug naar de zeezenders naar Radio Mi Amigo terug naar november 1975.

November 1975 was een slechte en vooral dure maand voor Radio Mi Amigo. Op 9 november was het zendschip in de Theemsmonding op drift geslagen en op een zandbank binnen de Britse territoriale wateren gelopen. Daar was het een paar dagen later met veel moeite losgetrokken door een sleepboot en een halve mijl verplaatst, naar men dacht buiten de Britse wateren. Toen de op 13 november de uitzendingen op de MV Mi Amigo hervat werden, bleek dat niet zo te zijn en deed de politie een inval op het zendschip. Vier Britse medewerkers werden gearresteerd en van boord gehaald, de Nederlandse bemanning bleef op het zendschip. Dat werd uiteindelijk naar internationale wateren gesleept en pas op 26 november werden de uitzendingen op de 259 middengolf hervat.

 

Het Mi Amigo team verbleef al driekwart jaar in ballingschap in Playa d’Aro. Half februari 1975 had men overhaast België moeten verlaten na een actie van de overheid gericht tegen Mi Amigomedewerkers en de geheime opnamestudio’s. Die zomer van 1975 was in de Spaanse badplaats heel druk geweest met busladingen toeristen die Radio Mi Amigo in Playa d’Aro bezochten. Maar ondertussen was het toerisme stilgevallen en naderde de saaie winter. Bert Bennet en zijn vrouw Gea waren de eersten die overwogen om te stoppen en terug te gaan naar Nederland. December werd hun laatste maand in Spanje. Je leest er alles over in het nieuwe Mi Amigo-boek dat bijvoorbeeld als leuk kerstcadeau via de website www.miamigoboek.nl is te bestellen.

 

Met het overlijden van dictator Franco op 20 november was de situatie in Spanje veranderd. Het was volkomen duidelijk dat er een andere wind zou gaan waaien en dat Spanje op dan aansluiting zou gaan zoeken met de Europese Gemeenschap. Dat er een andere wind ging waaien kon wel eens het einde gaan betekenen van de beschutte positie van Radio Mi Amigo in Spanje. Voorlopig maakten Bert Bennett, Joop Verhoof, Stan Haag, Michelle en Peter van Dam er nog gewoon hun dagelijkse programma’s. De Mi Amigo Top 50 werd indertijd twee weken vóór de uitzenddatum opgenomen door Peter van Dam. Op zaterdag 29 november 1975 was de lijst te beluisteren tussen 2 en 5, vandaag  hoor je deze Top 50 aflevering 97 tussen 12 en 3 bij www.foutemuziekradio.nl met ferry Eden.

Retro Mi Amigo Top 50 of 29 November 1975 with Ferry Eden via www.foutemuziekradio.nl

November 1975 was a bad and expensive month for Radio Mi Amigo. On the 9th of November, the radioship got drifted in the Thames Estuary and had ran on a sandbank within British territorial waters. A few days later it was pulled loose by a tugboat and moved half a mile, to what was thought to be outside the British waters. When the broadcasts on the MV Mi Amigo were resumed on the 13th of November, it turned out that this was not the case and the Home Office raided the radio ship. Four British employees were arrested and disembarked, the Dutch crew remained on the Mi Amigo. That was finally towed into international waters and it was only on the 26th of November that the broadcasts on the 259 metres medium wave were resumed.

 

The main part of the Radio Mi Amigo team had been in exile in Playa d’Aro for three quarters of a year. In mid-February 1975 they had to rush out of Belgium after an official action against Mi Amigo employees and the hidden recording studios in Opbrakel. That summer of 1975 had been very busy in the Spanish seaside resort with busloads of tourists visiting Radio Mi Amigo in Playa d’Aro. In the meantime, however, the tourist seasons had come to an end and the dull winter was approaching. Bert Bennet and his wife Gea were the first ones considering to stop working for Radio Mi Amigo and made plans to return to the Netherlands. December was their last month in Spain. You can read all about it in the new Mi Amigo book that as for instance a nice Christmas present can be ordered on the website www.miamigoboek.nl.

 

With the death of dictator Franco on the 20th of November, the situation in Spain had changed. It was perfectly clear that Spain would next join the European Community. That change could mean the end of the sheltered position of Radio Mi Amigo in Spain. For the time being Bert Bennett, Joop Verhoof, Stan Haag, Michelle and Peter van Dam made their daily programmes there. The Mi Amigo Top 50 was recorded by Peter van Dam two weeks before the broadcast date. On Saturday 29th of November 1975 the list could be listened to between

Bron en info: Ferry Eden

 

18 11, 2019

DJ Poll: and the winner is…

2019-11-21T18:05:24+01:0018th, november, 2019|

sfeer aan boord tijdens Mi Amigo 40 met Marc, Peter en Ferry © Mi Amigo 40

100 jaar radio in Nederland zette er toe aan om even een lijst op te maken van de beste radiomaker van de eeuw. Deze lijst viel net samen met de week van de ‘digitale’ radio. Dus alles erop en er aan om er een leuke lijst van te maken. 14 Radiokenners gingen in opdracht van de VARA in afzondering om een neutrale lijst van de bekendste radiomaker van de eeuw samen te stellen. Met alle begrip voor de lijst werd het overwegend een Hilversums lijstje met hier en daar wel wat rebellen van toen, het moest wel. Daarom dachten wij waarom zouden we zo geen lijstje laten opmaken door de “luisteraar” van Mi Amigo 40. De oproep werd gelanceerd en tot vrijdag 16 november kon er gestemd worden. Deze lijst heeft ook wel duidelijk gemaakt  welke leefdtijdscategorie toch wel overheerst bij Mi Amigo 40. Duidelijk de +45 en met de roots verankerd aan een groot deel van de zeezenders zo kan je het luisterpubliek van Mi Amigo 40 omschrijven.  Onze vraag die werd gesteld “de populairste dj van 1960-tot nu” heeft uiteindelijk geleid tot de periode 1960-1999. Want de actuele populaire dj werd helemaal niet door de “luisteraar” vernoemd. Dus vinden we in de lijst helemaal geen Gerard Ekdom, geen Giel Beelen, geen Rob van Someren, geen Edwin Evers om er maar enkele te noemen terug. Dus beperken we ons tot de periode 1960-1999 voor wat betreft de populairste dj. 153 “luisteraars” hebben hun plicht vervuld en hun favoriete dj uit die periode doorgestuurd. In totaal werden 66 verschillende radionamen doorgestuurd. Het afgelopen weekend werd alles samengeteld en kwamen we tot een aardig lijstje van de populairste dj 1960-1999. Een lijst waarin wij ons best kunnen vinden.

De winnaar van deze DJ Poll is zonder discussie MARC JACOBS geworden. Terecht mogen we zeggen. Marc is de man geweest die Radio Mi Amigo terug een enorme boost heeft gegeven, Marc Jacobs is zonder meer verankerd met Radio Mi Amigo, hij was een onmisbare anker in dit  zeezenderverhaal. Specifiek voor Marc is zijn warme radiostem, zijn stem maakt eender welk verhaal boeiend om naar te luisteren, de manier waarop hij de luisteraar in zijn programma betrekt, hoe hij het allemaal aan de luisteraar overbrengt, prachtig! Een programma zoals een BAKEN 16 werd een boeiend, amusant lekker radioprogramma en werd telkens erg gesmaakt tijdens de lunch van 12-14u. Maar ook naast een Baken 16 waren, zijn de radioprogramma’s met Marc Jacobs steeds de moeite van het te beluisteren waard. Tot op heden levert Marc Jacobs nog zijn medewerking aan diverse radio events. Telkens weer zijn de luisteraars enthousiast om Marc er telkens te mogen ontmoeten en er een praatje mee te maken. Marc is een radiomens in hart en nieren en vooral een en al oor voor zijn nog steeds talrijke luisteraars en fans. Marc Jacobs terecht op de nummer 1 van onze DJ Poll.

Van de ganse Mi Amigo 40 ploeg een dikke proficiat aan Marc Jacobs met deze nummer 1 positie!

Let ook even dat de toen bekende Vlaamse dj’s ook nog niet zijn vergeten. Vallen net buiten de Top 20, Willem van Kooten (Joost den Draaier, Tineke, Mike Verdrengh en Rob Hudson. Merkwaardig, Frits Spits werd geen enkele keer vermeld.

 

 

Marc Jacobs tijdens een radio event in Bissegem Bijenhof 2013

Bij deze alvast een reaktie van Marc Jacobs op deze DJ Poll: ” toch even vermelden dat zonder de fijne mensen aan boord van onze MV Mi Amigo we nooit zo’n sfeer had kunnen maken in de shows. Mede dankzij hen werd bijvoorbeeld een programma als Baken 16 een groot succes. We deden het sámen, dus die prachtige eerste plaats deel ik graag met al mijn fijne collega’s aan boord. Dankjewel jongens!!!!”

 

 

Dit is de TOP 20 van de populairste DJ 1960-1999  volgens de “luisteraars” van Mi Amigo 40.

14 11, 2019

Moet je horen

2019-11-14T18:58:39+01:0014th, november, 2019|

Er is….een nieuw boek over radio uit. We hebben het over 100 jaar radio in Nederland. Precies 100 jaar geleden werd op 6 november 1919 de Nederlandse radio geboren in Den Haag, maar werd getogen in Hilversum. De stad die uitgroeide tot mediastad van Nederland en het begon met een handjevol luisteraars.

De auteur Govert van Brakel, bekend van Omroep MAX, de NOS en Radio 1 neemt de “luisteraar” mee naar de opkomst van de radio en de monumentale gebeurtenissen uit die 100 jaar radio en deze zijn nu verzameld in het boek “Moet je horen”. Heel bijzonder aan het boek is de cover. 100 jaar radio en èèn van de belangrijkste bewegingen die de radio heeft meegemaakt zijn de zeezenders. Die hebben op alles en nog wat een zeer grote invloed gehad op die radio. Prachtig dan ook en misschien is het ook wel een vorm van respect dat het zendschip van Radio Veronica, de Norderney op de cover pronkt. De foto is de Norderney op het strand van Scheveningen na de stranding begin april 1973.

Govert van Brakel: ‘Geregeld zeiden ‘vrienden’ op facebook in reactie op mijn stukjes over de radio dat er een boek moest komen. Dat was aardig van die vrienden, maar mij leek het aanvankelijk wel erg hoog gegrepen. Nog los van de inhoud: ik praat makkelijker dan dat ik schrijf, vind ikzelf. Bovendien wilde ik geen losse stukjes met een kaft eromheen noch een boekwerk vol interviews met hoofdpersonen en een ondersteunend fotootje. Moet je horen…gaat over mijn 42 jaar langs de radiolijn. Over grote en kleine gebeurtenissen in de wereld, over mensen met wie ik gewerkt heb, (verre) voorgangers die door hun stem kleur gaven aan de eeuw van de radio. En over véél meer. Natuurlijk vergeet ik onze technici niet! Waar zouden we zijn geweest zonder hun geweldige inbreng.’

Ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van de radio verschijnt dit unieke boek waarin Govert van Brakel de ‘lezende luisteraar’ meeneemt in de speciale gebeurtenissen en anekdotes van de laatste 100 jaar Nederlandse radio.

Moet je horen…
Verhalen en anekdotes uit 100 jaar RADIO
Govert van Brakel
ISBN: 9789493160033
Omvang: 448 pag.
Binding: paperback
Prijs: €22.50
Verschijnt: is nu uit.

Bestellen: info bij RockArt of bij Museum van de 20ste eeuw.