Loading...

Home

/Home/
17 10, 2018

In de “banner” van de radio in 2019

2018-10-17T17:23:28+00:0017th, oktober, 2018|

De radio in 2019 gaat niet uit. Net zoals in 2017 toen 50 jaar na de Engelse zeezenders is 2019 voor de zeezenders voor de Nederlandse kust een heel belangrijk jaar.

(Radio Mi Amigo 45 in 2019)

Radio Veronica, Radio Noordzee Internationaal, Radio Atlantis en de twee vrijbuiters Radio Mi Amigo en Radio Caroline.

 

 

 

 

 

Daarnaast hebben we nog de start van de lokale independent radio in Vlaanderen zoals een Radio Gemini.

 

 

Allemaal komen ze, is de bedoeling, aan bod in 2019 gespreid over verschillende data.

De evolutie van deze radio evenementen zullen via onze banner worden naar voren gebracht…nu is er nog 1974…de zee…2019 wat er daar allemaal tussenkomt kan je komende tijd volgen via onze banner.. met dank aan KREANET

Maar je krijgt ook steeds via deze website en onze andere social media kanalen de nodige updates daaromtrent.

Tot zover, voor reacties kan je terecht via onze bovenvermelde contactpunten. 

16 10, 2018

LANG LEVE DE MUZIEK

2018-10-17T17:23:47+00:0016th, oktober, 2018|

Gent, is de komende maanden het centraal punt voor wat betreft de geschiedenis rond 60 jaar Nederlandstalige muziek in Vlaanderen en  Nederland met andere woorden “de Lage Landen”.

De Gentse Sint-Pietersabdij brengt nog tot 9 juni een interactieve tentoonstelling die alle muziekgenres doorkruist rond 60 jaar Nederlandstalige liedjes voor jong en oud . Dit eerbetoon aan meer dan 200 artiesten en groepen uit zowel België als Nederland, is de grootste muziektentoonstelling ooit in Vlaanderen. 

De tentoonstellingsmakers Historische Huizen Gent en Tijdsbeeld & Pièce Montée met als projectcoördinator Winne Gobyn heeft samen met onder andere de VRT en meer dan 200 artiesten uit Vlaanderen en Nederland de handen in elkaar geslagen voor: Lang leve de muziek!

 

De expo brengt het verhaal over hoe de Nederlandstalige populaire muziek de harten én de hitlijsten veroverd heeft. Meer dan honderd muzikale helden uit de voorbije decennia ontleenden iconische stukken uit hun persoonlijke verzameling. Een chronologisch/thematisch parcours leidt de bezoeker langsheen de mooiste liedjes, memorabele televisiefragmenten en de wonderlijke verhalen van Belpopkenner Jan Delvaux, zoals alleen hij die kan brengen.

“Van Bobbejaan tot BazartVan ‘Margrietje’ tot ‘Mia’Van Rocco Granata tot Marco BorsatoVan ‘Meisjes’ tot ‘2 Meisjes’Van Boudewijn De Groot tot Lil’ KleineVan ‘Tele Romeo’ tot De Romeo’sVan Arbeid Adelt! tot ZZ & De Maskers,… Bijna iedereen heeft een Nederlandstalig nummer tussen zijn favorieten aller tijden zitten. Het zijn de liedjes die we luidkeels meezingen. Die we kiezen voor de Grote Momenten van het leven: een liefdesverklaring, een openingsdans, een geboorte, een afscheid…”

Curator Jan Delvaux

Research

Er werden kosten noch moeite gespaard om van deze expo een ‘once in a lifetime’-evenement  te maken. De onderzoekers en de ontwerpers van Tijdsbeeld & Pièce Montée en Historische Huizen Gent ontwikkelden samen met curator Jan Delvaux het tentoonstellingsconcept. In zijn typische stijl schreef Delvaux de teksten en de verhalen en bedacht de interactieve opstellingen. Zijn Belpop Bonanzacompaan Jimmy Dewit, (DJ Bobby Ewing) verzorgde en kleurde op zijn karakteristieke manier de audio-opstellingen.

Onder leiding van Winne Gobyn onderzochten vijf researchers gedurende meer dan een jaar de collecties van artiesten, musea en private verzamelaars. Op die manier slaagden ze erin om van hoofdrolspelers uit alle periodes en over alle muziekgenres heen tal van unieke stukken in bruikleen te krijgen. Maanden opzoekingswerk in het VRT-beeldarchief leverde sublieme montages met prachtige tijdsbeelden op.

“De voorbije maanden werd het VRT-archief doorploegd voor deze tentoonstelling. Tal van muziekpareltjes uit de Lage Landen werden teruggevonden. We zijn blij dat ze opnieuw hun weg zullen vinden naar tal van muziekliefhebbers. We zijn als VRT dan ook trots op het Vlaamse en Nederlandstalige repertoire dat de voorbije decennia is ontstaan. We willen met deze tentoonstelling al diegenen die bijdroegen aan deze muzikale rijkdom danken.”

Paul Lembrechts, CEO VRT

Niet alleen luisteren…

De populairste liedjesthema’s worden in ludieke decors uitgewerkt. Jong en oud genieten in deze speciale opstelling van hun favoriete liedjes over gelukkige en ongelukkige liefdes, rebellie en protest, humor en absurdisme, het levenslied, tieneridolen, liedjes voor kinderen en cultsongs,… Ook de interactieve Jan Delvaux ‘Jukeboxen’ die verspreid over het parcours staan opgesteld, zorgen voor fijne (herkennings)momenten: De Gezongen Landkaart, Cover of Origineel, 10 voor Taal, Stel Zelf je Hip Hop Nummer samen, Turarium, Elk zijn Dialect…

“Gent is een muziekstad, dus de perfecte plaats om deze tentoonstelling te organiseren. Van alle kunsten brengt muziek wellicht nog het meeste mensen samen en dichter bij elkaar. Er gaat geen gelegenheid voorbij of mensen luisteren naar muziek, op de achtergrond of heel prominent aanwezig op het podium. Muziek roept herinneringen op, aan goeie maar ook aan minder goeie momenten in het leven. Zeker is: zonder muziek zou het leven veel saaier zijn. Lang leve de muziek!

Annelies Storms, schepen van cultuur, toerisme en evenementen

Oud en jong

De muziek in de tentoonstelling verenigt meerdere generaties. Jong en oud ontdekken elkaars muziek en ondervinden aan de hand van de platen, verhalen, en niet in het minst de weetjes, dat hun favoriete artiesten soms meer met elkaar gemeen hebben dan verwacht. Fans van kleinkunst, schlagers, stevige rock of coole hip hop, allemaal komen ze aan hun trekken en kunnen ze het parcours vanuit hun eigen interesse en muzikale voorkeur beleven.

Muziekcafé

Bezoekers kunnen volop napraten in een speciaal voor de gelegenheid ontworpen Lang leve de muziek-café! met als decor tientallen gouden platen en andere bezienswaardigheden van muzikale grootheden uit de Lage Landen.

Evenementen

Op zondagen en tijdens de vakantieperiodes een hele reeks randevenementen en meet & greets georganiseerd.

Nog tot 9 juni 2019 in de Sint-Pietersabdij te Gent. Meer info vind je HIER.

Beeldmateriaal ter beschikking gesteld door “Lang Leve de Muziek”

 

 

Rockart

Museum Rockart uit de Hoek van Holland, de schat van de Nederlandse popmuziek verleent ook haar medewerking aan deze “Lang leve de Muziek” mede door een bijdrage van een kleine 40-items en natuurlijk een schaalmodel van het zendschip van Radio Veronica, de “Norderney”.

 

9 10, 2018

“Wegens onvoorziene omstandigheden gaan we nu uit de lucht”

2018-10-11T15:58:23+00:009th, oktober, 2018|

Met deze woorden van Marc Jacobs op deze bewuste vrijdag 20 oktober 1978 om 11u54 kwam er een einde aan Radio Mi Amigo vanaf de mv Mi Amigo.

Naar aanleiding daarvan wordt er een Radio Mi Amigo Tribute uitgezonden. De details daarvan kan je hieronder vinden. Maar eerst even terug in de tijd terug naar 20 oktober 1978:

 

Op vrijdag 20 oktober 1978 werd op Radio Mi Amigo de laatste show van Ton Schipper uitgezonden, om 11.54 uur in de ochtend onderbroken door de Mi Amigo tune van de groep Bronx. Het was boorddeejay Marc Jacobs die zei: “Wegens onvoorziene omstandigheden gaan we nu uit de lucht”.

De enige generator aan boord van het zendschip Mi Amigo, die nog een teken van leven gaf, verkeerde in zeer slechte staat en het was een en al rook op het schip door de verbrande olie. Vanuit Spanje liet directeur Tack weten dat de stilte slechts enkele dagen zou duren en dat Radio Mi Amigo op 1 januari 1979 haar vijfjarig bestaan zou gaan vieren. Waarschijnlijk wist hij toen al van het dreigende einde van de activiteiten van het station die deels in het Spaanse Playa de Aro werden gevoerd. Een brief met de definitieve aankondiging van de wetswijziging werd op 28 november vanuit de burelen van de Spaanse regering aan Sylvain Tack toegestuurd waardoor het ook in Spanje verboden zou worden voor een zeezender te werken.

 

De aanwezige Mi Amigodeejays aan boord van het zendschip bleven nog enkele dagen maar werden niet veel later vervangen door Dick Verheul, die er verder ook weinig te zoeken had daar de zenders niet werden gereactiveerd. Begin november 1978 werden, nadat een aantal onderdelen aan boord was gebracht en geïnstalleerd, een aantal testen uitgezonden en wel op onregelmatige momenten op 1, 2, 3, 4, 6 en 9 november. Hoofdzakelijk werd er gebruik gemaakt van een testtoon. Op 23 november, de dag dat vele lange golf- en middengolfzenders ter wereld van frequentie wijzigden, was Radio Caroline in de ether op 963 kHz. Eerst werd er, gedurende vier minuten, een testtoon uitgezonden, waarna ‘Caroline’ van The Fortunes, de stationstune van Radio Caroline werd gedraaid. De enige woorden, die vanuit de Carolinestudio de ether in werden geslingerd, waren: ‘Don’t despair, we’ll be back sometime’. (Wanhoop niet, eens zullen we terugzijn). Op dat moment was de generator voor gebruik in combinatie met de 10kW zender dus weer in orde.’ (Een citaat uit het Archief van het Freewave magazine)

De “Radio Mi Amigo Tribute” is opgedragen aan de laatste dag dat Mi Amigo uitzendingen deed vanaf de MV Mi Amigo.

De kickoff :

Zaterdag 20 Oktober, vanaf middernacht CET De stream is online tot zondag 21 Oktober

Inloggen op de stream doet u via deze exclusieve toegangspagina 

Via de website kunnen bezoekers inloggen op de stream via de banner “Listen Live”

Bezoekers kunnen voor gebruik op hun smartphone een custom app downloaden in de Stores voor iPhone, Android & BlackBerry – check website voor details.

Tijdens de dag zijn er tribute radiosets :

  •     12u –  13u : Verslag Laatste Dag – Story MV Mi Amigo
  •     13u –  14u : VVVR – 2 Jaar Mi Amigo (aangeboden door RadioVisie)
  •     14u – 15u : Ferry Eden Wat voorafging aan 20 oktober 1978
  •     15u – 16u : Bert Bennett – Mi Amigo Radio Platja d’Aro
  •     16u – 17u : Ton Schipper – Mi Amigo
  •     17u – 18u Radio Platja d’Aro  : Ton Schipper – Mi Amigo Radio Platja d’Aro

Credits aan “RadioVisie” en “Mi Amigo 40” voor hun support en input aan de “Radio Mi Amigo Tribute” Aanvaardt onze dank, groeten en respect aan u,

Event@RMA

Radio Mi Amigo Tribute

Bron en info: Philippe Derluyn

 

8 10, 2018

192 Museum

2018-10-08T14:59:03+00:008th, oktober, 2018|

(192 Museum met op de voorgrond Lex Harding en Juul Geleick © Vincent Schriel)

Radio Veronica… dat is de rode draad doorheen de Nederpopgroepen die we in de jaren 60 en 70 hebben gekend en de rode draad doorheen dit artikel.

“Hebben gekend”,  dankzij de dagelijkse push van de zeezender Veronica, die aan de diverse groepen daar steeds de nodige aandacht wist aan te besteden. Wie waren die groepen, wie waren die zangers… je vraagt het je niet af want menig lezer van deze website zal het zeker wel weten.

Maar toen Radio Veronica op 31 augustus 1974 ermee ophield vielen die Nederlandse artiesten in een zwart gat. Maar door de jaren heen bleef Radio Veronica als zeezender in onze gedachten en bleef de Nederpop steeds met de nodige aandacht in de belangstelling.

(Museum Rockart in Hoek van Holland)

En toen kwam het “ROCKART MUSEUM” de schatkamer van de Nederlandse popmuziek. Een prachtige collectie aan wat de Nederpop sedert de jaren 60 allemaal voort heeft gebracht.

ROCKART MUSEUM  is meer dan een bezoekje waard en voor alle info druk HIER.

Radio Veronica, het Rockart Museum en toen kwam het 192 MUSEUM. Naast de Nederpop bleef ook Radio Veronica via allerlei kanalen in de belangstelling. Tot in 2018 is Radio Veronica nog steeds een naam waar vele oudere radioluisteraars nog kippevel van krijgen. Al is Radio Veronica allang niet meer de Radio Veronica uit de zeezendertijd, toch blijft het als zeezender zeer zeker nog belangstelling opwekken.

 

 

Het schip de Norderney ooit het zo bekende zendschip voor de Nederlandse kust is helaas nooit datgene kunnen blijven van wat het ooit was. Een museum, een radiozendschip à là Waddenzee zat er al helemaal niet in. Het ooit zo begeerde zendschip ligt na talrijke zwalpjaren in de haven van A’dam waar het daar alweer een zoveelste leven na Radio Veronica meemaakt.

Maar goed, we dwalen af…terug naar het onderwerp van dit artikel “192 MUSEUM” want wie Nijkerk zegt zegt misschien ook wel Lex Harding. En wie Lex Harding zegt ja die komt automatisch bij de zeezender Radio Veronica terecht.

Lex Harding in de Veronica studio van het 192 Museum) foto © Dick van Breda

Lex Harding, Lex die woont in Nijkerk en daar was een gebouw vrij die niks te doen had. Een gebouw met èèn verdiep. Het verdiep werd eerst niet gebruikt maar het gelijkvloers daar kwam het “DEMIS ROUSSOS” museum in terecht. Op 15 juni 2016 werd het geopend de dag van de 70ste verjaardag van Demis Roussos. Half september 2018 is het Demis Roussos verhuist naar Athene waar het in juni 2019 zal worden geopend.

Radio Veronica nam zijn intrek in de Demis Roussos museum in Nijkerk op 31 augustus 2016. Een verdieping vol historie rond de zeezender Radio Veronica.

Toen Demis Roussos verhuisde naar Athene kwam er terug een ruimte vrij..niet voor lang echter want sinds 21 september heeft dit deel van het gebouw  “The Golden Years of Dutch Pop Music” onder zijn dak. Op de benedenverdieping is het museum gewijd aan The Golden Years of Dutch Pop Music, een overzicht van de carriéres van Peter Koelewijn, Rob De Nijs, Golden Earring, Boudewijn de Groot, The Cats, Geoerge baker Selection, earth & Fire, Shocking Blue, The Motions, The Shoes, Tee-Set, Sandra & Andres, Mouth & MacNeal en Sandy Coast. Een hele verzameling Nederpop natuurlijk met de nodige ondersteuning van het MUSEUM ROCKART.

Als je een weekend plant vol muziek en radio dan mag je zeker het “192 MUSEUM” te Nijkerk niet mislopen en ga daarna misschien ook even richting Hoek van Holland waar het “ROCKART MUSEUM” is gevestigd. Met onderstaand filmpje met credits van Mediapages.nl