Loading...

Home

/Home/
21 08, 2019

Rob Out “Ik schreeuwde nogal hard, waardoor de meters altijd in het rood stonden.”

2019-08-22T14:00:00+01:0021st, augustus, 2019|

Veronica moet aan land, Veronica gaat door, Bij het afscheid nemen sterft ook een beetje de democratie in Nederland, dat spijt me voor Nederland, Je bent jong en je wilt wat,  Jong Snel en Wild. Je kan je deze uitspraken nog best herinneren? Ze komen allemaal van mister Veronica himself ROB OUT.

De persoon die de mediawereld in Nederland op zijn kop zette. De persoon die de favoriete dj was van mijn moeder zaliger. De persoon die er alles aan deed om de zeezender Veronica aan land te brengen en daar ook in lukte ondanks de vele moeilijkheden om het Veronica zo goed als onmogelijk te maken maar toch Veronica ging door…dit dankzij de onverbetelijke creativiteit en inzet van Rob Out.

Rob kwam bij de zeezender Radio Veronica in 1965, hij was toen hoofdredacteur van “MuziekParade” en presenteerde bij de NCRV “Op Tienertoeren”. Had een platzenzaak in Amsterdam en ook een boetiek. In 1968 schreef Peter Koelewijn “Kom uit je bedstee mijn liefste” en Rob scoorde er warempel een nummer 1-hit mee in de Veronica Top 40. En dan in 1970 werd hij de man die Veronica door de donkere periode zou leiden. Rob Out werd programmaleider later algemeen directeur en leidde het station na 31 augustus naar de C-status wat al snel een A- status werd met meer dan èèn miljoen leden was Veronica de grootste omroep van Nederland geworden. Tijd dus om er over te denken om uit het bestel te stappen en volledig commercieel te gaan. Per 1 september 1995 werd Veronica een volledig commercieel bedrijf en stapte uit het Nederlandse omroepbestel. Maar toen was Rob Out reeds van het Veronica toneel verdwenen in april 1992 verliet Rob Out zijn Veronica wegens “privè omstandigheden”.

© Anefo

Het huidige Veronica dat helemaal niks meer met de zeezender te maken heeft mag toch zijn 2 handen samenvouwen en opkijken naar de hemel en die mister Veronica Rob Out bedanken. Want zonder die Rob Out was Veronica net als Radio Noordzee op 31 augustus afgelopen.

Maar goed, Rob Out nog steeds geen standbeeld, nog steeds geen officiële erkenning voor zijn media revolutie in Nederland, Rob Out wordt nog altijd niet erkent en dit moet toch wel eens gebeuren. Eerder dan al die Norderney berichten zou er moeten eindelijk eens iets gedaan worden met Rob Out. Verander de naam Norderney voor mijn part in Rob Out, verander de naam Veronica in Rob Out, noem het hotel Lapershoek, Hotel Rob Out…het maakt niet uit doe iets met Rob Out.

Misschien lukt dat nu wel met boek van “Veronica c’est moi”, “Mister Veronica” geschreven voor Bert van der Veer.

 

 

15 08, 2019

3 Days of Peace and Music: Woodstock

2019-08-19T18:55:13+01:0015th, augustus, 2019|

Classic 21 brengt op een heel speciale manier hulde aan het Woodstock festival. Marc Ysaye biedt 3 speciale programma’s gewijd aan de geschiedenis van Woodstock, vanaf de oprichting tot de laatste minuten van het festival, uitzonderlijk 16 van 9.00 tot 11.00 uur en 17 en 18 augustus van 9.00 tot 12.00 uur.

Woodstock-specials op Classic 21

En ook ècht aan te beleven deze mooie documentaire van Dieuwertje Blok rond Woodstock

 

(© Woodstock.com)

We waren nog pubers maar toch kunnen we het nog herinneren, net als de maanlanding eerder op 20 juli zo ook blijven de beelden bij van het legendarische popfestival, Woodstock, een popfestival wat nooit of te nimmer meer zal geëvenaard worden. “3 Days of Peace and Music”. Zo werd het festival aangekondigd.  Het was de tijd van de hippies. Een trend die toen ècht werd meegeleefd want iedere tiener wilde een hippie zijn.Times they are changing en Woodstock zou dit des te meer bevestigen. Alhoewel…

Het festival zou plaatsvinden van 15 tot 17 augustus maar het duurde een dag langer tot 18 augustus 1969. Het werd een stormloop van al dan niet hippies die het festival voor geen geld wilden missen. Er werden 200.000 festivalgangers verwacht maar het werden er het meer dan het dubbele…sommige schatten het aantal op 500.000.!

Plaats van het gebeuren in Bethel, New York op het landgoed van Max Yasgur, een melkveehouder. De inwoners waren niet zo opgezet met het Woodstock festival en Yasgur kreeg veel tegenwind en dreigde men om geen melk meer te kopen bij Yasgur. Maar zo ver kwam het wel niet tijdens het festival konden de bewoners het toch wel vinden met de festivallers. Op de tweede dag van het festival kwam Yasgur toch even op het podium met de volgende mooie boodschap:

 

Het festival was èèn grote chaos mede veroorzaakt door de regen, er was geen voedsel en drank genoeg voorzien, toiletten waren er nagenoeg niet, het werd zo’n chaos dat de toegang ertoe werd overrompeld en om deze chaos verder tegen te gaan werd het een Free Concert. Was er op de weide èèn grote massa volk ook buiten het veld was een nog grotere chaos, kilometerslange files, sommigen lieten gewoon hun auto achter en gingen te voet naar het festival. Door al die verkeersellende was het voor sommige artiesten bijna onmogelijk om op het festival te geraken. Als ze dan aankwamen waren ze uren te laat maar dat kon niet deren optreden deden ze toch. De hulp werd ingeroepen om de artiesten met helikopters over te vliegen.

 

Woodstock van 15 augustus tot 18 augustus 1969.

Het is een stuk geschiedenis geworden. Classic 21 de popzender van onze Waalse vrienden heeft deze zomer 2 maanden lang de geschiedenis weer van dit hoogtepunt van de hippiecultuur.

Elke dag, behalve tijdens de weekends en feestdagen, geeft Walter De Paduwa om 8.15u een mooi beeld weer van hoe het er toen aan toeging tijdens de Woodstock dagen.

Deze verhalen kan je allemaal terug beluisteren via deze onderstaande link:

https://www.rtbf.be/classic21/rubriques/detail_woodstock/reecoutez?programId=14624

 

 

14 08, 2019

Its 3’o’clock on Radio London it’s now closing down

2019-08-14T16:49:17+01:0014th, augustus, 2019|

(het zendschip van Radio London, MV Galaxy) foto: Dave Kindred

Augustus, de maand bij uitstek die best door kan gaan als de maand van de radio. Meerdere keren waren er gebeurtenissen rond het medium radio die telkens weer in augustus plaatsvonden en die gerust een plaats vinden in de radiogeschiedenis.

Zo is er 14 augustus 1967, na 3 jaar zeezenders voor de Engelse kust is het voor de Britse regering welletjes geweest en wordt de Marine Broadcasting Offences Act van kracht. Deze wet bepaalt dat elke vorm van medewerking aan zeezenders verboden wordt.

Aanleiding dat het allemaal toch zo snel is gegaan was de moord op Reginald Calvert op 20 juni 1966. Een moord gepleegd in het huis van Oliver Smedley. Reginald Calvert was de eigenaar van Radio Sutch en een harde woordenwisseling rond een niet nagekomen overeenkomst was de aanleiding tot de moord waarvan major Smedley werd van vrijgesproken wegens zelfverdediging.

Vandaag 14 augustus 2019 is het 52 jaargeleden dat zo alle Engelse zeezenders het voor bekeken hielden en ophielden te bestaan. Zo ook voor de immens populaire Radio London uitzendend vanaf de Galaxy. Paul Kaye sprak de legendarische woorden bij het sluiten van Radio London:  “Big L time is three o’clock and Radio London is now closing down”

(Paul Kaye Big L time is…)

Naast de Big L waren er ook nog Radio Scotland, Radio 227, Radio England, Radio Essex,Radio 270, Britain Radio, Radio City en nog een pak die reeds eerder of pas om middernacht de uitzendingen stopten.

(kaart met de ligging van de engelse zeezenders)

Twee radiostations gaan ondanks de wet door: Radio Caroline North en Radio Caroline South.

(MV Frederica voor de kust van Isle of Man) foto www.pinterest.com

Radio Caroline fuseerde al snel met Radio Atlanta, een station dat kort na Caroline was begonnen met uitzendingen. Radio Caroloine North lag voor anker vor het eiland Mann in de Ierse zee. De MV Mi Amigo van Radio Atlanta bleef voor Frinton-on-Sea liggen en ging Radio Caroline South heten. Beide Carolines zonden uit op 199 meter, later 259 meter (North op 1169 kHz en South op 1187 kHz) van de middengolf.

Na 15 augustus 1967 gaat eigenaar Ronan O’Rahilly een kantoor openen in Amsterdam en gaat door. Het zou echter maar voor een paar maanden zijn, want in Maart 1968 worden zijn schepen voor rekening van een Nederlandse schuldeiser op open zee in beslag genomen. Radio Caroline zou pas in 1972 terug in ether komen voor de Nederlandse kust vanaf de mv Mi Amigo.

 

 

12 08, 2019

Bob Noakes zondag 18 augustus bij Corby Radio.

2019-08-12T17:29:45+01:0012th, augustus, 2019|

De BBC, Radio Caroline, Radio Northsea International, The Voice of Peace, Radio Luxemburg (?), zijn hele leven kent èèn rode draad: Radio. Bob Noakes zeg je? Inderdaad, deze week reist hij terug  naar zijn geboorteland Great Britain, waar hij op 18 augustus even achter de microfoon zit van Corby Radio om zijn levensverhaal wat extra toe te lichten. Luisteren dus aanstaande zondag wat Bob te vertellen heeft bij Corby Radio.

(Bob Noakes)

Author of “Last of the Pirates”, BOB NOAKES, Dj and Transmitter Engineer, will be live on the Jukebox Drive-In on Sunday 18th August. A witty and highly observant raconteur, Bob will share some of the inside stories from his time on the Mi Amigo (Radio Caroline, Atlantis Seagull) and on Radio Northsea International (RNI). Join us at 8PM for this special show!. LIVE from 8PM Sunday 18th August.

Online at www.RobbieOwen.com / 96.3FM in Northants / CorbyRadio.com

(Bob in de studio op de mv mi amigo)

9 08, 2019

If the sky looks grey to you veronica will make it blue

2019-08-09T15:28:07+01:009th, augustus, 2019|

 

Er was eens….zo begint elk sprookje. Zo was er eens Radio Veronica, uitzendend vanaf een schip op de Noordzee. 14 jaar lang een toonaangevend radiostation voor de jeugd van toen en voor de mensen van morgen. Radio Veronica de zeezender legde de basis voor het huidige radiolandschap in Nederland.

De creatieve geest Rob Out was samen met Lex Harding de twee drijvende krachten achter Radio Veronica. De zomer van 1974 een zomer vol van Veronica moet aan land. Maar toen was het al beslist het einde van Veronica als zeezender zal niet lang meer op zich laten wachten. Daarvoor was er jaren van radioplezier. Top 40, Rob Out Show, Lexjo, Tineke, JukeBox, Tom Collins, Will wil wel, Ook Goeiemorgen, Hans Mondt, Adje Bouman, Juul Geleick, en 99 andere die ik hier zomaar vermelden wil…maar bekijk ze gerust even hier.

Radio Veronica was door de jaren mijn vriend geworden…die was er ALTIJD dag en nacht eerst op 192 later op 538. Heb jarenlang genoten van die leuke gezellige programma’s die ook jaren later mij zijn bij gebleven. Tot op heden zelfs. Al lijkt 45 jaar na 31 augustus 1974 dat er toch wel heel wat is voorbij gegaan en vergeten? Nee hoor, Veronica blijft toch als zeezender dagelijks aan mijn lijf gekleefd. Alhoewel ik daar nu wel heel anders naar kijk als 45 jaar geleden maar het blijft het een stuk grote jeugdherinnering, een heel stuk van mijn leven. Radio Veronica heeft eigenlijk ook mijn toekomst mede bepaalt.

Bij deze na 45 jaar Bedankt Veronica voor toen dat we deze mooie tijd hebben mogen beleven.

Voor anderen was het Radio Noordzee, voor weer anderen Radio Mi Amigo, dan was er ook nog Radio Caroline, velen vonden ook de weg naar Radio Atlantis en dan nog de vele luisteraars van de Engelstalige uitzendingen van Caroline, Atlantis and music for young Europe with Radio Northsea International.

Zoveel keuze aan radio en dit kwam allemaal vanaf de Noordzee. Voor elk wat wils…niet moeilijk dus dat op 1 september er toch een hele stilte viel en werd de omschakeling naar Radio Mi Amigo als enige overgebleven zeezender toch wèl voor velen een hele aanpassing.

Fantastisch echter dat deze Mi Amigo zich in het avontuur heeft gegooid om de luisteraar. Want ook voor de dj’s was het zeker nog een moeilijkere aanpassing om volledig in de illegaliteit te gaan leven. En Spanje was toen nog heel ver, er waren nog geen computers of gsm’s. Enkel een vaste lijn en een telex daar moest je het mee doen. Maar toch….wilskracht en creativiteit hebben het mogelijk gemaakt om Mi Amigo nog 5 jaar in leven te houden.

En als Veronica luisteraar verdient zeker ook deze Radio Mi Amigo een dank je wel.

En ja het sprookje Veronica werd geen sprookje…Veronica was een sprookje zolang het uitzond vanaf de Norderney, eens dit ten einde op 31 augustus 1974 om 18u was ook het sprookje voorbii en begon het èchte leven aan land.

Het sprookje leeft echter voor een stuk verder via de prachtige nieuwe website van Radio 192 en Stichting Norderney

GvD