Loading...

Home

/Home/
22 10, 2019

Boekenbeurs rond zeezenders?

2019-10-22T18:20:13+01:0022nd, oktober, 2019|

(Paul Harris, schreef begin jaren ’70 een aantal boeken over de zeezenders o.a. de boeken ‘When pirates ruled the waves’, ‘To be a pirate king’ en ‘Broadcasting from the high seas’. Paul Harris overleed op 24 mei 2018 op 69 jarige leeftijd.)

 

Misschien een goed idee voor iemand die in 2020 een radio evenement rond zeezenders wilt organiseren? Waarom niet eens een boekenbeurs met enkel boeken over zeezenders? Zou kunnen toch?

Want wat de laatste jaren is van de drukpers is gerold van zeezenderboeken daar is alvast een klein zaaltje mee te vullen. Nou ja klain?

Hier alvast een klein overzicht wat er sedert 2007 tot vandaag zoal op de zeezendermarkt werd uitgebracht. Het is een zeer beperkt overzicht maar uit de vele verschijningen halen we er de belangrijkste er bovenuit.

Auke Kok (2007), Dit was Veronica 

Jan-Fré Vos (2012), Het absolute einde – Een kroniek va 100 dagen Radio Delmare

Hans Knot (2014), Het REM-eiland – De onstuimige geschiedenis van Radio en TV Noordzee

Ferry Eden (2014), De gouden glans van radio

Ray Clark (2014) Radio Caroline: The true story of the boat that rocked (deel 1)

Hans Becker (2017) Hoe het schip de wal keerde

Tjerk Lammers (2017) Lexjooo

Bob Noakes (2019) Last of the Pirates Extented jublilee edition 1984-2019

Paul Rusling (2019) The Caroline Bible

Bert van der Veer (2019) Mister Veronica

Ray Clark (2019) Radio Caroline: The true story of the boat that rocked (deel 2)

Ferry Eden (2019) Mi Amigo en de Vlaamse Tack van de zeezenders.

Wil je deze boeken alsnog bestellen dan kan je best informeren bij Rockart Museum of bij Het Museum van de 20ste eeuw. 

Veel leesplezier

 

18 10, 2019

De Vlaamse Tack van de zeezenders nu verkrijgbaar en bijhorende promospotjes

2019-10-21T15:28:13+01:0018th, oktober, 2019|

De promospotjes van het boek Mi Amigo zijn ingesproken door Ton Schipper, Marc Jacobs, Ferry Eden en Frans van der Drift.

Deze vind je onderaan de pagina terug en kan je en moet je natuurlijk meenemen in uw medialeven zij het radio of eender welke mediacommunicatie ook.

Ferry Eden Radiotag 2019 Peter Messinfeld

Radio Mi Amigo is van oorsprong een Vlaamse zeezender mocht je dit niet meer weten. Sylvain Tack, van Belgische nationaliteit, had het idee opgevat om in navolging van Adriaan van Landschoot en zijn Vlaamse Atlantis ook een zeezender te starten. Toen het contract Radio Atlantis en de mv Mi Amigo ten einde was, kaapte Sylvain Tack een nieuw contract voor Van Landschoot weg. Gevolg Radio Atlantis verdween van de mv Mi Amigo en was het nu de beurt aan Sylvain Tack om de mv Mi Amigo in goeie staat te houden. 1 januari 1974 was het dan zover Radio Mi Amigo was officieel een feit. De Belgen hadden ondanks het verdrag van Straatsburg mede hun stempel gedrukt op deze zeezenderperiode. Mèèr nog na 31 augustus was het de Belg, Vlaming die alle risico op zich nam en besloot om de mv Mi Amigo te verslepen voor de Theems monding en daarnaast gans het studiopersoneel te verhuizen naar Spanje, Catalonië Playa de Aro, Gerona enzomeer.

De Nederlanders konden er enkel maar naar staan kijken, ook luisteren en ze konden hun oren niet geloven. Wie dacht dat de zeezenderperiode na 31 augustus 1974 zou ophouden te bestaan had het dan wel hèèl verkeerd gedacht.

Mi Amigo was mèèr dan een avontuur, wat het dan wel mèèr was moet je lezen in het boek “Mi Amigo de Vlaamse Tack van de zeezenders” door Ferry Eden wat sedert begin oktober verkrijgbaar is en HIER is te bestellen.

Radio Mi Amigo DJ Ferry Eden heeft heeft in voorbereiding naar het boek toe een groot aantal voormalig Mi Amigo medewerkers gesproken. Het station met het zeezendergevoel Extra Gold besteed zaterdag 19 oktober ruim aandacht aan het Mi Amigo boek. Extra Gold DJ Gerrit Lettinck zal dan uitgebreid met Ferry Eden  praten over zijn nieuwe boek. Dit uitgebreide interview is zaterdag 19 oktober tussen 12:00 en 13:00 uur te beluisteren op Radio Extra Gold. Uiteraard ontbreken de bekende Radio Mi Amigo hits ook niet in het programma.

Het programma kan je Hier nog eens beluisteren.

(Gerrit Leffinck hier te gast bij KFM in 2015) © Walter

Hieronder de promospotjes boek Mi Amigo: Ferry Eden, Ton Schipper, Marc Jacobs en Frans van der Drift

 

17 10, 2019

Arrow Classic Rocktober voor de 20ste maal!

2019-10-17T18:18:56+01:0017th, oktober, 2019|

 

Arrow Classic Rock is er terug met Rocktober met vanaf woensdag 23 oktober de Arrow Rock 500. Een speciale editie want ze gaat dit jaar voor de 20ste keer in de ether. De nummer 1 wordt op zondag 27 oktober bekendgemaakt.

Als er een station is dat ook een stormachtige geschiedenis achter de rug heeft dan is het wel “Arrow Classic Rock”.

De geschiedenis start ergens in 1996 toen Ad Ossendrijver en Willem van Kooten Arrow Classic Rock Radio op gang trokken. De formule was 24 uur non stop rockmuziek via de kabel. Maar toen HitRadio Veronica in 1998 stopte met haar uitzendingen via de middengolf nam Arrow Classic Rock de 828kHz over. Met het in gebruik nemen van deze frequentie kon een groot deel van Nederland en ook Vlaanderen bereikt worden via de ether. Het was ergens wel weer het begin van een mooie radiotijd. Enerzijds was er nu een lekkere Arrow Classic Rock op de 828 en was er ook de gezellige Radio 10 Gold op de 675. Voor Vlaanderen terug een gouden radiotijd want hiermee was het gevoel dat de zeezenders weer even terugwaren.

Later in 1998 startte Arrow met gepresenteerde programma’s in de avonduren. Gerry Jungen maakte de overstap van de VARA naar Arrow Classic Rock. René van den Abeelen, die bij Radio Noordzee Nationaal drie jaar lang Rock uit Holland had samengesteld en gepresenteerd, nam in februari 1998 de Classic Album Special over. Hij verzorgde van dat wekelijkse programma de redactie en presentatie. Verder was hij verantwoordelijk voor de redactie van de wekelijkse Rolling Stones Special die werd gepresenteerd door Luc van Rooij. Later namen Harry de Winter (1999) en Kees Baars (2001) ook plaats achter de Arrow-microfoon.

 

In 2003 werden de etherfrequenties de FM-kavels verdeeld in Nederland en daarbij viel Arrow Classic Rock uit de boot. Ondanks deze tegenslag bleef Arrow doorgaan op de 675kHz dit zou zo blijven tot in 2008.

Op de AM 675 kHz, 444 m was van 1 juli 2007 t/m 31 januari 2008 een tijdelijke tweede versie van Arrow Classic Rock te horen. De eerste twee weken van deze periode werd uitsluitend non-stop muziek van de Rolling Stones uitgezonden, daarna werd er ook non-stop (voornamelijk) rockmuziek van andere artiesten gedraaid met dag en nacht hier tussendoor verwijsteksten naar de nieuwe FM-frequenties van dit radiostation. Dit met uitzondering van een korte onderbreking van enige dagen rond half december 2007 toen alleen maar deze verwijzingen waren te horen zonder enige muziek, spraak enz. Op de laatste dag van deze periode (31 januari 2008) waren deze verwijzingen echter vervangen door de Engelstalige tekst “This is the last day Arrow Classic Rock will be broadcasting on this frequency. If you want to listen to Arrow from outside The Netherlands, we recommend our livestream on www.arrow.nl” tussen de (ook op die dag) non-stop muziek door. Vanaf tien uur was op die avond echter een heruitzending van de bovenste 15 nummers van de Arrow Rock 500 uit 2005 die destijds gepresenteerd werd door Willem van Kooten te horen met af en toe hier tussendoor een vrouwenstem dat in verband met het afscheid van Arrow na ongeveer tien jaar uitzendingen op de middengolf deze heruitzending plaatsvond. De allerlaatste tien minuten werd ingevuld door een afscheidstoespraak van de directeur van Arrow Classic Rock, Ad Ossendrijver zelf. Tot slot werd hierna Fluff van Black Sabbath gedraaid dat iedere middernacht op Arrow Classic Rock op de FM te horen was.

Tijdens de nacht van 31 januari 2008 op 1 februari 2008 werd om exact middernacht de 675 kHz/444 m-zender te IJsselstein omgeschakeld van Arrow Classic Rock naar Radio Maria.

Met twee doelgroepzenders op FM tegen zeer hoge licentiekosten, was het door het teruglopen van de radioreclame markt in combinatie met het door de crisis niet kunnen aantrekken van financiering noodzakelijk de FM te verlaten. Met de Nederlandse overheid bleken geen afspraken mogelijk. Op 16 februari 2009 wordt in een persbericht duidelijk gemaakt dat staatssecretaris Frank Heemskerk middels het Agentschap Telecom laat weten dat Arrow Classic Rock en Arrow Jazz FM (Zerobase Kavel A07 en Zerobase Kavel A08) per 11 maart 2009 op FM moeten stoppen.

Op 30 mei 2009 kreeg Arrow Classic Rock een doorstart met Lux Media Factory B.V. omtrent de overname van de Arrow zenders. Daarbij werd ook bekendgemaakt dat Flux Media Factory zich vooral gaat richten op distributie van de drie zenders via kabel en internet. Etherdistributie wordt niet op voorhand uitgesloten, maar alleen tegen “reële vergunningskosten”.

Anno 2019 klinkt Arrow Classic Rock terug als nooit tevoren. Non stop rockmuziek en in de avonduren de specials van blues, hardrock, symfo muziek en metal.

(Door I, Michiel1972, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=2301816)

In de periode van 2003-2008 werd er ook elk jaar een Arrow Rock Festival georganiseerd met tal van rockgroepen.

Maar nog altijd is er elk jaar in oktober Rocktober met in die maand de Arrow Rock 500 en symfo, blues, metal Top 25 lijsten. Dit allemaal samengesteld door de Arrow luisteraar.

Arrow kan je beluisteren online, kabel, iphone en android.

Arrow was ook een tijdje via DAB+ te beluisteren. Arrow Classic Rock is sinds enige tijd niet meer te beluisteren via DAB+. Dit i.v.m. de lage beluistering via DAB-radio’s en de – relatief –  hoge kosten van een DAB-frequentie.

Maar dit mag niet beletten dat je toch luistert naar de enige classic rockzender van Nederland!

Arrow Classic Rock.

Meer Arrow 500 nieuws lees je HIER.

15 10, 2019

15 oktober 1959: radiohandelaren komen samen in hotel Krasnapolsky

2019-10-15T17:00:22+01:0015th, oktober, 2019|

 

Op 15 oktober 1959 is het 60 jaar geleden dat de VRON (Vrije Radio Omroep Nederland) werd gesticht door een groep radiohandelaren. Uit die VRON zou dan de naam VERONICA ontstaan.

Zowat een maand later kwamen de heren weer bijeen in de Krasnapolsky. Om de aandeelhouders het “water” in de mond te doen krijgen werd er vanuit een pand verderop testuitzendingen verzorgd en die waren goed te ontvangen in het hotel Krasnapolsky waar de heren samen zaten. Daar werd gerefereerd naar de zender en werd er duidelijk gemaakt dat de uitzendingen kwamen vanaf de Noordzee. De basis was daarmee gelegd om met VRON verder te gaan.

(foto wirelesswaffle.pwp.blueyonder.co.uk)

Eind 1959 werd de Borkum Riff aangekocht en klaargestoomd voor het radiowerk vanaf zee. Die zouden van start gaan in april 1960. Op 18 april 1960 werd de Borkum Riff naar haar ligplaatst gesleept en daar op 20 april laat in de avond werd er gestart met de testuitzendingen.

De officiële start van het station is op 17 mei 1960 Radio Veronica op de 192m een avontuur dat ruim 14 jaar zou duren.

De volledige story van Radio Veronica lees je natuurlijk bij de Stichting Norderney

 

12 10, 2019

ON AIR: Aan het woord Leo Weijers.

2019-10-12T17:58:43+01:0012th, oktober, 2019|

ON AIR” De bedoeling van deze rubriek is om wekelijks iets uit het verleden of heden dan wel de toekomst te plaatsen dat radio aanbelangt. Ook lezers van ON AIR kunnen er b.v. hun mening over RADIO uiten. Dit kan eenvoudig door daartoe per e-mail een bijdrage naar info@MiAmigo40.be

Deze keer laten we het woord aan Leo Weijers, beheerder van de facebookpagina van Radio Veronica (1959-1974) Fanclub. Hij bracht het interessant idee naar voren om een Radio Veronica Top 100 aller tijden terug te brengen wegens het gebrek aan “zeezenderplaten” in de Top 2000. Een heel leuk idee die we misschien kunnen overbrengen aan alle online radiostations en ook deze op AM en FM die nog wat zeewater in de studio staan hebben. Het moet kunnen en ja we kunnen het toch proberen!  Leo daarom jouw mededeling die we graag hier plaatsen bij ‘Mi Amigo 40′. Omdat we er vanuit gaan dat zo’n Top 100 niet op facebook moet maar wel in de ether moet worden uitgezonden.

En ja, Leo is ook een auteur. Bracht zeer onlangs zijn nieuw boek uit: ‘FLOWER POWER BEAT EXPERIENCE (DE KRACHT VAN LIEFDE, BLOEMEN EN MUZIEK). Was te gast bij het programma van Tineke bij Radio 5 voor een interview te beluisteren na 29’30”.

https://www.nporadio5.nl/tinekeshow/gemist/uitzending/674468/12-10-2019/

 

 

Dan het onderstaande artikel en die Top 100 moèt wèl op de radio! Zet dit er even bij als je Leo contacteert!

Als pophistoricus, auteur en muziekliefhebber luister ik uiteraard ieder jaar naar de Radio 2 Top 2000 en vind ik het ontzettend jammer en niet kunnen dat de geweldige muziek uit de jaren zestig (en ook de jaren zeventig) steeds verder wegzakt in die lijst en zelfs verdwijnt uit die lijst! Het bracht mij eind vorig jaar op een idee. Onze geweldige FB-groep heeft ondertussen bijna 6.500 leden, die allemaal de muziek uit de jaren zestig en de eerste helft van de jaren zeventig een warm hart toedragen. We kunnen natuurlijk ook een eigen lijst samenstellen, die we de ‘Facebook Radio Veronica Fanclub Top 100’ noemen.

Hiervoor gelden de volgende regels:

– Je stelt jouw persoonlijke Top 25 samen met liedjes uit de jaren 1960 t/m 1974 (de jaren dat Radio Veronica als zeezender actief was).

– Die liedjes mogen hits, tips, (singles, zowel de A- als B-kanten) of tracks van elpees uit die periode zijn.

– Als hulpmiddelen kun je gebruik maken van de Veronica Top 40/Nederlandse Top 40 uit de periode 1965-1974 (de laatste vier maanden van 1974 nemen we gewoon mee), de Veronica Tips voo r de Top/Tipparade uit de periode 1967-1974, de Veronica Elpee Top 20/Top 50 uit de periode 6 december 1969 t/m 1974, de hitlijsten van Tuney Tunes, Muziek Expres, Muziek Parade, Elsevier en Tijd voor Teenagers uit de periode 1960 t/m 1964. Daarnaast kun je mijn boeken ‘Top 10 Toppers van Toen (Sounds of the Sixties) delen 1 en 2’, ‘Nederbiet Kompliet’ en ‘Flower Power Beat Experience (de kracht van liefde, bloemen en muziek)’ als inspiratiebron gebruiken.

– Je stelt jouw persoonlijke Top 25 samen in de volgorde van jouw voorkeur. Dat wil zeggen dat jouw meest favoriete liedje (uit de periode 1960-1974) op de eerste plaats staat en jouw op één na meest favoriete liedje op de tweede plaats etc.

– Vermeld in jouw persoonlijke Top 25 de titel van het liedje, de uitvoerende artiest/groep en het jaar van uitgave.

– Stuur jouw persoonlijke Top 25, onder vermelding van jouw naam, t/m 15 november 2019 naar het e-mail adres weijersinge@hotmail.com van Leo Weijers. Inzendingen die na 15 november 2019 binnenkomen tellen niet meer mee!

Vervolgens stel ik een Top 100 samen aan de hand van jullie persoonlijke Top 25 lijsten door aan de liedjes een cijferwaardering toe te kennen. Jouw nummer 1 krijgt 25 punten, jouw nummer 2 krijgt 24 punten etc. Al deze punten (uit alle tijdig ingezonden persoonlijke Top 25 lijsten) worden bij elkaar opgeteld en zo ontstaat de ‘Facebook Radio Veronica Fanclub Top 100’. Die honderd nummers verschijnen in de maand december op onze Facebook-pagina. Iedere dag 3 of 4 posts met de achtergrondverhalen, zoals jullie van mij gewend zijn, aflopend van 100 naar 1. Op Oudejaarsdag 2019 volgt de Top 3. Ik wens jullie veel succes met het samenstellen van jullie persoonlijke Top 25!

Bron en info: Leo Weijers