FAQ items aan het laden...

Home

Home/Home/
7 11, 2019

DJ Poll: wie was van 1960 tot nu de populairste onder de radio dj’s?

2019-11-07T19:08:49+01:007th, november, 2019|

Wie was volgens jou de afgelopen (eeuw) van 1960 tot nu de populairste radioman-vrouw? Laat het ons even weten…laat het ons weten via info@MiAmigo40.be we maken er een lijstje van een Top 10 zeg maar, even zien of de luisteraar het voorbeeld van de radioexperts volgen zeg maar. Stuur je Top 3 door we sluiten af op 15 november en daarna lees je hier het overzicht en de volgens jou de populairste dj uit de vervlogen jaren tot heden.

Aanleiding tot deze DJ Poll is het TOP 40 lijstje van de VARA met daarin de volgens radioexperts de belangrijkste radiomakers. Akkoord maar wij van Nordica luisteren even naar de luisteraar.

De belangrijkste radiomaker van de vorige eeuw werd samengesteld door een jury van 14 radiokenners die blijkbaar verrassend genoeg Ferry Maat niet kennen. Die Top 40 van de belangrijkste radiomakers is dus eigenlijk een loopje nemen met de radiowerkelijkheid. Nu we gunnen het Frits Spits wel hè. Maar toch de VARA liet toch wel duidelijk zijn stempel drukken. Dit zijn de 14 radiokenners ook wel de vakjury genoemd: De jury van 14 radiokenners bestaat uit Marc Adriani (directeur Radio Talpa Network), Vincent Bijlo (cabaretier, radiomaker), Evelien de Bruijn (radiopresentatrice), Herbert Codée (radio-expert), Floortje Dessing (radio- en tv-maker), Sjors Fröhlich (ex-radiogrootheid die niet op zichzelf mocht stemmen voor deze lijst), Henk van Gelder (schrijver en recensent), Eva Koreman (radiodeejay), Gio Lippens (sportverslaggever), Arjan Snijders (mediajournalist), Peter H. de Vries (hoofd radio BNNVARA), Jan Westerhof (ex-directeur NPO Radio), Huub Wijfjes (mediahistoricus) en Marion van de Wouw (chef NOS Radio 1).

Het woord is nu aan u luisteraar. Maak je favoriete dj bekend en stuur hem/haar door tegen 15 november aanstaande.

GvD

 

4 11, 2019

Week van de radio met The Voice Of Peace

2019-11-04T20:10:19+01:004th, november, 2019|

Week van de radio speciaal voor de vrienden van Mi Amigo 40 een week lang Voice of Peace te beluisteren via onze website. Klik op de PLAYER (bovenaan rechts) en veel luisterplezier deze week! Met dank aan Kreanet.

 

4 11, 2019

Digitale week van de radio meer dan DAB+ of toch niet?

2019-11-04T18:56:49+01:004th, november, 2019|

We zijn er weer de eerste week van november tijd om de radio weer eens aan te zetten, niet zomaar, maar eens op den DAB+. Deden we vorig jaar ook al eens…dus opnieuw een digitale week van de radio met daarin centraal de DAB+.

Maar daarvoor nemen we u nog eens mee terug in de tijd…naar het CIM Rapport Q1 2019. Ja inderdaad er is reeds een tweede CIM Rapport verschenen maar dit hebben wij hier op onze buro nog niet grondig bestudeerd. Daarom het Q1 2019 Rapport want dat deden we wel.

Dit maakte nog maar eens duidelijk dat Vlaanderen een Radio 2 luisteraar is. En je kan nu gaan cijferen met leeftijden van en tot over de algemene leeftijd blijkt dat Radio 2 gewoon nummer 1 is. Dat is nu niet omdat het goeie radio is maar de “algemene” luisteraar heeft gewoon geen zin om iets anders op te zoeken. Zelf jongeren vinden nog steeds hun weg naar Radio 2.

We gaan hier het ganse rapport niet evalueren want dat zou niet zodanig correct zijn. Maar we merken ook op dat Stadsradio Vlaanderen wat zoveel heeft geïnvesteerd in radio voor Vlaanderen je nergens in de lijst Q1 terugvindt!

De meting van hoe de luistermethode is gebeurd blijkt niet gekend. Wel is gekend dat van de 21 vermelde stations er 8 enkel op DAB+ uitzenden en deze hebben samen ongeveer 147.000 luisteraars. Daarbij weten we niet hoeveel luisteraars die afstemmen op de FM stations en die ook via DAB+  te beluisteren zijn, hoeveel luisteraars nu daarvan ook op DAB+ afstemmen en hoeveel er luisteren via streaming naar deze stations? Digitale metingen worden dus alsmaar ingewikkeld en niet zo geloofwaardig?

Let dus wel het gaar hier om het CIM Rapport voor Vlaanderen onder Q1 2019.

Verder nu nog even met de digitale week van de radio. Hier wordt dus duidelijk DAB+ naar voren geschoven maar er zijn ook de online radio’s. Ook dat is digitale radio en vergeet ook de podcast niet  die in een jaar tijd toch ook een opwaartse beweging kennen. Ze overtreffen  de DAB+ radio. Het positieve verhaal die nu wordt vertelt in deze digitale week is gewoon een opfleuring een verbloeming van de feiten niks meer niks minder ten voordele van DAB+.  DAB+ in Vlaanderen de grote spelers spelen ermee. Bezetten gewoon de kanalen om zo andere spelers,stations te beletten om zo de concurrentie het extra moeilijk te maken. Radio Willy en JOE Christmas noem er nu maar 2 op zijn gewoon bezette kanalen in afwachting van de betere tijden. De toekomst is er al 5G! Maar wat leest ons kritisch oog? Als dan nu ook de EBU plots met het bericht komt dat 5G helemaal niet geschikt is voor radiouitzendingen, waar halen ze dit nu plots uit?

Laten we duidelijk zijn ook de DAB+ kostprijs daar wordt een radiostation absoluut niet rijk van. Dat worden de heren die de DAB+  verdelen zeg maar dan weer wel. Een gemiddeld radiostation dat op DAB+  uitzendt kost volgens onze bron ongeveer  € 10.000/maand.  Welk Vlaams radionetwerk kan dat betalen?

En, als de DAB+ dan toch plots zo in de lift zou zitten dan kan je dan niet best het gehele FM systeem vroeger afschakelen? Oei maar vergeet dan niet Vlaanderen de lokale radio, of kost die DAB+ voor hen ook die € 10.000/maand?

Wordt de digitale radio voor het een het leven en voor de ander de dood?

Zo zie je maar, de media, nee de techniek of de groepen erachter zijn een ratjetoe geworden van grote financiële belangen waarvan de luisteraar de dupe wordt. Hij wordt meegesleurd in een zwart radiogat die voor hem onbekend en ook onbemind is maar ten koste van alles krijgt hij het in zijn oren geduwd.

Nog een opmerkelijke reden omdat we ook zouden moeten overschakelen op DAB+ hoorden we deze morgen bij Classic 21 in The Morning Club van Eric Laforge. Als zou een DAB+ zender veel minder stroom, elektriciteit verbruiken dan een FM zender. Allez Greta en Anuna hebben een gratis DAB+ radio ontvangen wellicht.

Laten we voortaan de week van de digitale radio  “Het week van de radio” gaan noemen. Gewoon radio speciaal voor iedereen voor de luisteraar want ja radio voor wie is dat eigenlijk voor de maker of voor de luisteraar?

Dus ON AIR via KG, MW, FM, DAB+, Online, podcast maakt niet uit als het maar in het belang van de RADIO is.

Alvast veel luisterplezier!

 

 

27 10, 2019

192 VIDEOSTREAM STOPT

2019-10-27T11:39:37+01:0027th, oktober, 2019|

Radio Veronica, Radio 192 heet de voormalige zeezender nu. Te beluisteren online all over the world. Het Veronica museum een uniek radio verleden tentoongesteld in Nijkerk sloot op 31 augustus 2019 haar deuren. Een groot deel van het museum kwam bij Rockart terecht en bij het Museum van de 20ste eeuw. Daarbij heeft de Stichting Norderney ook mooi hun steen aan bijgedragen. Zo ook aan de wekelijkse nieuwe aflevering van de “Videostream” in een produktie van Alex van de Hoek. Elke week kijken naar een stuk vergane glorie. Het was genieten van de talrijke afleveringen met daartussen geweven een lekkere gouwe ouwe. Deze week is het de laatste “Videostream”. Het beeld komt daarna op zwart. Gelukkig blijven Radio 192 en 192TV wel in de lucht. Bij deze een gemeend dank je wel voor Alex om elke week die interessante radiomomenten terug even in beeld te brengen. Het was ècht radio genieten.

Zo was Alex van de Hoek ook destijds aanwezig op de Radiodag in België op 28 mei in Gistel. Daar maakte hij ook een prachtig videofilm over.

24 10, 2019

Retro Mi Amigo Top 50 van 22 oktober 1977 met Ferry Eden

2019-10-28T15:37:52+01:0024th, oktober, 2019|

Deze Retro Mi Amigo Top 50 herbeluisteren? Dat kan door deze HIER tijdelijk te downloaden.

 

Het is weer tijd voor een nieuwe retro aflevering van een Mi Amigo Top 50. Die kan je zaterdag 26 oktober as beluisteren via Foutemuziekradio. Maar eerst een promospotje voor het Mi Amigo boek.

Zo en nu tijd voor de Mi Amigo Top 50 van 22 oktober 1977.

Zoals wel vaker in de geschiedenis van Mi Amigo, was het najaar niet de meest gunstige periode voor de zeezender. Dat was ten tijde van aflevering 193 van de Top 50, datum 22 oktober 1977, niet anders. Eerder die maand zaten onverwacht alle boorddeejays op het zendschip; Frank van der Mast en Hugo Meulenhoff omdat ze hun normale boordshift deden; Marc Jacobs en Herman de Graaf omdat ze door problemen met de bevoorrading niet van het schip gehaald konden worden. Na zowat weken met een zeer slechte voedselsituatie lukte die bevoorrading dan toch, maar Frank van der Mast opteerde in een open sollicitatie voor een baan in de Spaanse studio in Playa d’Aro. Ook Marc Jacobs en Hugo Meulenhoff twijfelden erg of ze nog wel een barre winter aan hun Mi Amigo-loopbaan wilde toevoegen.

Ondertussen was Ferry Eden opgeroepen om naar het zendschip te gaan en in elk geval Frank van der Mast af te lossen. De havens in België werden zodanig in de gaten gehouden, dat uitvaren van daaruit te riskant was. Frank en Hugo waren in september langs Engelse zijde aan boord gekomen, en zij hadden dus een Britse inkomend paspoortstempel. Frank moest dus ook langs die zijde weer terug naar land om Engeland officieel te kunnen verlaten en een uitgaand paspoortstempel te krijgen. De automatische consequentie was dat Ferry, vergezeld door technicus Luc Watermans langs Engelse zijde naar het schip gebracht moest worden. Het slechte weer maakte, dat er in Lowestoft heel wat dagen op het vertrek moest worden gewacht.  

Dat de bevoorrading stokte, was ook te merken aan de Top 50, waar een plaat ontbrak, namelijk op 34 Jigsaw – If I had to go away. In de retro Top 50 op deze 26e oktober 2019 hoor je alle Top 50 platen, alhoewel het weinig gescheeld had of het waren er ook maar 49 geworden. Uiteindelijk kwam de 50e plaat, tegelijk de 12e Lieveling uit deze lijst ‘The Times – Man over board’  dankzij zoekwerk en hulp van velen en speciaal Douwe Dijkstra die ‘m stuurde toch boven water. Vanwege de plaatlengte werd de Top 50 in 1977 door Frank van der Mast in vier uur gepresenteerd, de retroversie 42 jaar later is op 26 oktober 2019 tussen 12 en 15 uur via foutemuziekradio.nl met Ferry Eden te beluisteren. Je hoort in die Top 50 op het hele uur ook de promotiespots voor het nieuwe boek ‘Mi Amigo, de Vlaamse Tack van de zeezenders’, dat via www.miamigoboek.eu is te bestellen.

Retro Mi Amigo Top 50 of 22nd October 1977 with Ferry Eden at www.foutemuziekradio.nl

As usual in the history of Mi Amigo, autumn was not the most favourable period for the offshore radiostation. That was at the time of episode 193 of the Top 50, date October 22, 1977, not at all different. Earlier that month, all live deejays were unexpectedly on the radioship; Frank van der Mast and Hugo Meulenhoff because they were doing their normal shift; Marc Jacobs and Herman de Graaf because they could not be taken off the ship due to problems with the supply. After some weeks with a very bad food situation the supply was successful, both Marc and Herman left. Meanwhile Frank van der Mast opted for a job in the Spanish studio in Playa d’Aro in an open application. Marc Jacobs and Hugo Meulenhoff were also very hesitant about adding a harsh winter to their Mi Amigo career.

In the meantime Ferry Eden had been called upon to go to the radioship and in replace Frank van der Mast. The harbours in Belgium were carefully guarded by the authorities, reason why it was too risky to leave from there. Therefore in September Frank and Hugo were taken to the radioship from England, but therefore they got a British incoming passport stamp. So Frank had to go back to land there as well to be able to officially leave England and get an outgoing passport stamp. The automatic consequence was that Ferry, accompanied by technician Luc Watermans, also had to be brought to the ship from the English side. The bad weather meant that in Lowestoft they had to wait a lot of days for their departure

The fact that the supply was not working properly was also noticeable in the Top 50, where one record was missing, namely on 34 Jigsaw – If I had to go away. In the retro Top 50 on this 26th October 2019 you can hear all the Top 50 records, although it was close or it had only become 49. Eventually the 50th record, the 12th Lieveling from this list, ‘The Times – Man over board’ was delivered thanks to search and help from many and special Douwe Dijkstra who sent it mp3. Because of the length of the records, in 1977 Frank van der Mast presented the Top 50 in four hours. The retro version 42 years later can be listened to on 26th of October 2019 between 12 and 15 hours on www.foutemuziekradio.nl with Ferry Eden. You hear in that Top 50 on the hour also the promotional spots for the new book ‘Mi Amigo, de Vlaamse Tack van de zeezenders’, which can be ordered via www.miamigoboek.eu

(Ferry Eden bij de Duitse Radiodag 2019)© Peter Messinfeld

 

Bron en info: Ferry Eden