FAQ items aan het laden...

Home

Home/Home/
15 02, 2020

Eric Laforge onverwacht overleden.

2020-02-15T15:00:59+01:0015th, februari, 2020|

 

“This is not a test this is rock ’n roll” en “Que Laforge soit avec vous” deze voornamelijke dagelijks uitspraken en andere zullen we niet meer te horen krijgen. “C’est avec beaucoup de tristesse” klonk het deze morgen op Classic 21. Delphine Ysaye kwam met het bericht dat de radiowereld met verstomming sloeg. “Eric Laforge, un collègue, un ami est décédé cette nuit.” Wat een zorgeloze leuke zaterdag zou worden kreeg plots een heel andere wending. Het is reeds al enkele jaren dat we van hieruit Classic 21 volgen en vaak ook beluisteren. Zeker voor wat betreft de ochtend daar is de “Morning Club” ons dagelijks doordeweeks ontbijt geworden. Eric met zijn humor, zijn presentatie, muziek en ze diverse onderwerpen allemaal op een manier gebracht die je met een glimlach beluisterd. Niet voor niks dus dat wij begin dit jaar nog een Nordicaward  hebben uitgereikt aan Eric Laforge.  Al was het dan symbolisch wij van Mi Amigo 40, vzw Nordica vonden terecht dat dit eens mocht gebeuren. Iets wat Eric zelf heel erg op prijs stelde.

“Merci pour votre mail qui me fait bien plaisir.  Je vous souhaite une très belle année 2020.

A bientôt.

Eric Laforge

Que Laforge soit avec vous !”

Nu is hij niet meer geen “no test but rock ’n roll” meer. We gaan zijn humor missen, zijn manier van radiomaken maar we zijn dankbaar Eric Laforge te hebben gekend en daarom willen we Eric vooral danken voor de jarenlange uren radioplezier hij was een èchte radiovriend geworden. Merçi Eric pour tout.

Hierbij het bericht dat via Classic 21 werd gepubliceerd.

Classic 21 radiopresentator Eric Laforge stierf in de nacht van vrijdag op zaterdag na complicaties van een operatie.

Luisteraars zullen zijn stem, zijn toon, zijn onbeschaamdheid herinneren … maar vooral zijn anekdotes op rock. De atypische gastheer liet niemand onverschillig.

Na zijn studie aan de École Supérieure de Journalisme de Paris werd Eric een echte jager in de FM-band, langs grote Franse zenders (Europa 1, RTL2, NRJ en Radio Frankrijk) voordat hij in 2004 arriveerde voor zijn eerste vervangingen op Classic 21.  Deze absolute fan van Bruce Springsteen organiseerde de Morning Club, de ochtendshow van de keten.

Zijn communicatieve passie voor muziek werd ook weerspiegeld in zijn boeken en in de conferenties die hij heel regelmatig gaf  in Wallonië en Brussel. Hij uitte ook zijn liefde voor strips in een wekelijkse reeks.

Eric zal 100% in zijn werk investeren, zal vele vitrines presenteren. Gepassioneerd door fotografie, heeft hij altijd projecten in ontwikkeling gehad.

We zullen ons zijn enthousiasme, zijn ongebroken passie, zijn professionaliteit, zijn levendige geest en zijn scherpe humor herinneren.

Vandaag wenen zijn collega’s eerst om een ​​zorgzame vriend. Eric had net zijn 56e verjaardag gevierd, onze emotionele gedachten gaan naar zijn partner Lydie, zijn zoon Maxime, zijn familie en zijn geliefden.

Ook Mi Amigo 40, vzw Nordica betuigt zijn oprechte deelneming aan zijn familie en geliefden en de Classic 21 ploeg.

 

GVD

13 02, 2020

13 februari Wereld Radio Dag

2020-02-13T18:51:53+01:0013th, februari, 2020|

World Radio Day, dat is de officiële benaming voor Wereld Radio Dag op deze dertiende februari. Een dag zoals een andere maar toch niet voor de ruim wereldwijd 45.000 radiostations. Alhoewel de meeste onder deze stations weten het wellicht niet of besteden er gewoon geen aandacht aan. Toch was er alvast eentje, ons favoriete radiostation Classic 21 die deze “journée mondiale de la radio” wel onder de aandacht van zijn luisteraars bracht en ze alvast elk uur met een DAB+radio bedacht. Welk radiostation deed beter?

Hij is bijna niet meer weg te denken, de radio. Waar de radio vroeger alleen te vinden was in huis, is de  radio tegenwoordig overal te vinden en heb je er altijd wel een in de buurt. Of het nu in de auto is, op de tv of gewoon op je smartphone. Je hebt altijd wel toegang tot een radio.  De Wereld Radio Dag werd door de Unesco voor de eerste keer in het leven geroepen in 2012. Op 13 februari 1946 begon de radio van de Verenigde Naties met uitzenden vanuit het hoofdkwartier in New York. Vandaar de datum van die 13de februari. Deze dag wordt dit jaar voor de nergende keer georganiseerd en dit jaar is het thema: ‘diversiteit’. Volgens de UNESCO is radio een belangrijk medium om deze onderwerpen in de schijnwerper te zetten.  Extra doelstelling daarbij is de internationale samenwerking tussen omroepen verbeteren. Ook wil men de persvrijheid waarborgen. Volgens Unesco bereikt radio ongeveer 95% van de wereldbevolking. Zelfs in ontwikkelingslanden heeft 75% van de huishoudens toegang tot het medium.

Overdag is de radio zowel in Vlaanderen als Nederland het grootste medium. Gemiddeld wordt er 2 uur en 44 minuten naar de radio geluisterd per dag. En naast de vele portals over radio verleden heden en toekomst is ook deze portal Mi Amigo 40 een gids in het dagelijkse leven van de radio.

Een fijne World Radio Dag!

GVD

 

 


 

7 02, 2020

Out zeer? opnieuw plannen voor een Mr Veronica film.

2020-02-07T18:22:52+01:007th, februari, 2020|

(Mr Veronica Rob Out)

Deze week werd het overlijden van Mi Amigo baas Sylvain Tack herdacht. Die overleed in 2006. Nadien kwamen er plannen om zijn leven te verfilmen. Alweer in de zomer van 2007 werd voor het eerst vergaderd over ‘de film’. Noël Cordier en Rudy Blomme staken de koppen bij elkaar. Drie maand later stapten Serge Hadermann en JL Bostyn mee aan boord. Het eerste scenario kreeg langzaam vorm. De hoofdrol was voor Radio Mi Amigo en een verliefde dj, pas daarna ging het over Sylvain Tack. Eyeworks TV werd benaderd als productiehuis via Peter Bouckaert. Uiteindelijk bleek het hele project te duur te worden. Het moest eenvoudiger, een nieuw scenario drong zich op. Uiteindelijk viel de keuze op Erik Lamens, die enkele jaren eerder de opmerkelijke prent de SM Rechter had gedraaid. In februari 2011 werd een scenariopremie toegekend door het VAF. Het script kon eindelijk definitief afgewerkt worden. Enfin het hele verhaal toelichten dan lees je het verder op RadioVisie. Hoe het nu verder moet met de bioscooppiste, is onduidelijk. Zoveel mensen hebben zoveel moeite gedaan. Niet één van de protagonisten in dit verhaal kan een gebrek aan inzet verweten worden. Integendeel. Af en toe moet het ook gewoon meezitten. Vaak was dat net niet het geval. Het VAF, het Waalse Filmfonds, het Luxemburgse. Nederlandse financiële beloften die plots ingetrokken werden. Eén ding is wel duidelijk, intussen is deze elf jaar durende queeste een verhaal op zichzelf geworden. Rijp voor een eigen scenario, waarin het VAF een belangrijke rol speelt. Mogen ze zichzelf subsidiëren? Maar de film is wellicht net zoals de mv Mi Amigo gezonken en ligt ergens op de bodem van de Noordzee.

 

Dit om maar te vertellen dat er ook in Nederland een idee is om de zeezender Radio Veronica te verfilmen met natuurlijk in de hoofdrol Rob Out. De Friese filmmaker Steven de Jong heeft immers de rechten verworven van het boek “Mr Veronica” van Bert van der Veer. Daarin gaat het natuurlijk over de zeezender Veronica maar natuurlijk de persoon die zichzelf Mr Veronica noemde Rob Out. Markant feit, ook Steven de Jong had eerder al plannen om een film over Veronica en Rob Out te maken. Maar ook die strandden…op het strand van Scheveningen?.

(Filmmaker Steven de Jong in zee met Veronica)

In een interview met Broadcast Magazine verklaart Steven de Jong dat er nog steeds plannen zijn om een film over Rob Out en de zeezender Radio Veronica te maken.  “Dat laatste, emotionele uur van Veronica zou ik graag als uitgangspunt en rode draad willen gebruiken”, aldus De Jong. “De romantiek van het zendschip tot het moment dat ze de stekker eruit moesten trekken, die periode is wat mij betreft hét verhaal”. De Jong hoopt Willem van Kooten, Erik de Zwart en Lex Harding enthousiast te krijgen voor zijn filmplan. Hij ziet ook een parallel met de maatschappij van nu. “Veel ondernemers worden in dit land gek van alle regels en voelen zich gekneveld. Volgens mij is dat het grote probleem van deze tijd – kijk maar naar de boerenprotesten.” We kijken er naar uit!.

Noordzee – 00-08-1972 De Norderney, zendschip van Radio Veronica van waaruit de geluidsbanden die in Hilversum werden opgenomen werden uitgezonden. Bevoorrading door tender Ger-Anna. Aan boord vlnr; technicus Ad(je) Bouman, DJ Tom Collins, XXX, technicus Jurg van Beem © Ronald Speijer

 

Bron en info: RadioVisie en Mediapages.nl

GVD

 

 

5 02, 2020

5 februari 2006: Mi Amigo Sylvain Tack overleden.

2020-02-11T14:24:12+01:005th, februari, 2020|

Klik hier voor de begrafenisbeelden van Sylvain Tack te Oudenburg op 16 februari 2006

 

(Sylvain Tack) © Theo Dencker

Mi Amigo, deze naam is wellicht in de Benelux èèn van de bekendste merkradionamen allertijden naast een Radio Veronica. Radio Mi Amigo, het werd de derde Vlaamse zeezender na Radio Uilenspiegel en Radio Atlantis maar dan ook de meest beluisterde en de avontuurlijkste onder alle zeezenders. Radio Mi Amigo onder de leiding van de heer Sylvain Tack lapte het hele Verdrag van Straatsburg aan zijn laars, sleepte de mv Mi Amigo voor de Theemsmonding en ging met Radio Mi Amigo na 31 augustus 1974 gewoon door met het station, verhuisde met de Mi Amigo ploeg naar Spanje en voor de luisteraar was het alsof () er niks was veranderd. Maar toch hij maakte van Radio Mi Amigo een levende legende samen op die mv Mi Amigo met Radio Caroline. Iedereen luisterde ernaar en was stomverbaasd en een stuk jaloers op die stunt. Maar dankzij een man als Sylvain Tack was het mogelijk om nog ruim 5 jaar te genieten van radio vanaf een vrije Noordzee.  Sylvain Tack maakte het mogelijk dat Radio Mi Amigo met alle ups en downs toch bleef uitzenden. Sylvain Tack de stuwende kracht achter het Mi Amigo verhaal maar vooral een belangrijke schakel voor de Vlaamse artiesten.

Toen het heel wat minder ging met Sylvain Tack werd hij ook volkomen vergeten tot op die vijfde februari 2006 kwam hij plots terug tot leven…helaas met de melding dat hij was overleden. Hij werd op 16 februari 2006 in Oudenburg begraven.

Dag op dag in 2006 Sylvain Tack overlijdt op 5 februari 2006. Zijn ontzielde lichaam wordt vier dagen later in zijn woning in Oudenburg in West-Vlaanderen door de politie gevonden. Sylvain Tack lijdt een teruggetrokken bestaan. Hij wordt op 11 januari 1934 geboren in Huizingen. Hij groeit op in een bakkersgezin. Sylvain Tack oefent verscheidene beroepen uit. Zo is hij marktkoopman, stofzuigerverkoper, manager van Paul Severs en eigenaar van de bakkerij waar hij zijn vermaarde Suzy Wafels maakt.

In 1973 werkt hij samen met Adriaan van Lanschoot van Radio Atlantis. Deze samenwerking duurt een paar maanden. Op 28 december 1973 is de eerste testuitzending van Radio Mi Amigo te horen vanaf de mv Mi Amigo. Sylvain Tack heeft bij Ronan O’Rahilly, de Ierse eigenaar van dit zendschip, van zes uur ’s morgens tot zeven uur ’s avonds zendtijd gehuurd. De programma’s worden gepresenteerd door o.a. Norbert, Ad Petersen, Bert Bennett, Joop Verhoof, Mike Moorkens, Frans van der Drift en Peter van Dam. Vanaf 1975 worden de programma’s van Radio Mi Amigo opgenomen in Playa de Aro in Spanje. Op 27 november 1981 wordt Sylvain Tack in Parijs gearresteerd voor het smokkelen van cocaïne. Hij wordt veroordeeld tot acht jaar gevangenisstraf. Op 16 februari 2006 wordt Sylvain Tack in Oudenburg begraven. De dienst wordt bijgewoond door o.a. Norbert, Will van der Steen en Bert Bennett maar ook Noël Cordier. 

 

(mv Mi Amigo in the good old days) foto: M.Boon

Sylvain Tack gaf voor miljoenen luisteraars in Vlaanderen, Nederland….Verenigd Koninkrijk, Frankrijk tot zelfs in Duitsland zijn eigen leven op om voor al die mensen hen dat te geven wat de openbare omroep niet wilde of niet kon. Radio voor de luisteraar. Bedankt Sylvain.

 

Bron en info: Kristof van Dam

GVD

 

4 02, 2020

Zaterdag 7 maart: Open dag bij de Jenni Baynton

2020-02-04T18:15:56+01:004th, februari, 2020|


Al ruim 15 jaar is het radiolichtschip Jenni Baynton mede beeldbepalend voor de haven van Harlingen. Het imposante schip met vuurtoren en zendmast is nadrukkelijk aanwezig. Afgelopen jaren is het schip van binnen en van buiten volledig gerestaureerd. De LV8 is op zaterdag 7 maart (10.00 – 17.00) voor belangstellenden geopend.

De voormalige Lighting Vessel 8 werd in 1949 in Engeland gebouwd om daarna als drijvende vuurtoren dienst te doen op verschillende plaatsen voor de Engelse kust, zoals bijvoorbeeld in de monding van de Thames. In 1991 werd het schip buiten dienst gesteld omdat moderne navigatiemiddelen de taak van baken op zee overnamen.

Uiteindelijk belandde de LV8 in de Rotterdamse haven waar het werd gebruikt als horecagelegenheid. Het hele oorspronkelijke interieur werd daarvoor gesloopt en aan de buitenkant bleef er ook niet veel over van het origineel. De horeca aan boord werd geen succes. Het schip verpauperde en verviel uiteindelijk tot een illegale stortplaats voor afval.

In 2005 werd het lichtschip door een groepje radiomakers gekocht en naar Harlingen versleept. De bedoeling was enerzijds om het zo veel mogelijk in oorspronkelijke staat te herstellen en anderzijds om aan boord een aantal radiostudio’s te maken. Na een eerste aantal verbouwingen kwamen in het noorden van ons land vanaf het schip tussen 2008 en 2018 via de middengolf de programma’s van Radio Waddenzee. Nu worden de studio’s incidenteel gebruikt door verschillende radiostations om er speciale programma’s te maken.

 

De eerste grote restauratie heeft ruim 10 jaar geduurd. Een groep vrijwilligers heeft zich hiervoor ingezet. Het schip is nu van binnen weer zoals de originele LV8 was. Hutten, verblijfsruimten, kombuis, sanitaire voorzieningen: kortom alles wat een bemanning nodig heeft. Maar ook het ‘vaartuig’ zelf is weer door een ringetje te halen. Een paar voorbeelden: het indrukwekkende ankersysteem werkt weer en de vuurtoren kan weer worden ontstoken. Alle buitendekken zijn weer zoals ze ooit op zee waren. Meer daarover vind je hier.

Het lichtschip kan op zaterdag 7 maart 2020 tussen 10.00 en 17.00 uur door belangstellenden van binnen en van buiten worden bekeken. Medewerkers geven graag tekst en uitleg.

Daarnaast is deze ‘open dag’ meteen ook het startschot voor de volgende fase in de toekomstplannen: aan boord komen ‘multifunctionele’ ruimten voor bijvoorbeeld vergaderingen, exposities en groepsbijeenkomsten. Ook komt er een overnachtingsmogelijkheid voor bezoekers. Voor de verdere ontwikkeling van deze plannen komen de huidige beheerders graag in contact met creatieve mensen die die willen meehelpen en meedenken. De open dag kan daarvoor een mooi startpunt zijn.

De LV8 Jenni Baynton ligt in Harlingen in de Nieuwe Willemshaven/Vluchthaven tegenover het nieuwe visrestaurant ‘Vitamine Zee’.

 

(Jenni Baynton in de haven van Harlingen)

Foto’s: Walter Galle

Info: Hans Knot