Loading...

Home

/Home/
17 04, 2019

Waar was jij op 18 april 1973?

2019-04-17T18:51:15+01:0017th, april, 2019|

(De Norderney in betere tijden Radio Veronica 538) foto: www.friendsofbigl.co.uk

1973 een belangrijk jaar voor Veronica, maar niet alleen voor Radio Veronica belangrijk voor alle zeezenders voor de Nederlandse kust. Radio Caroline, Radio Atlantis, Radio Noordzee Internationaal.

Dit jaar zouden de kamerdebatten starten over de toekomst van Radio Veronica. Kan, mag Veronica aan land? 

foto: Jan Hariot

Veronica kwam aan land, een sterke orkaankracht maakte dit mogelijk. Op 2 april 1973 rukte de zware storm de Norderney van haar ankers en het zendschip strandde voor de kust van Scheveningen. Zo kwam Radio Veronica toch heel even aan land, de zenders waren evenwel uitgeschakeld dat wel maar het schip werd alvast niet in beslag genomen omdat het werd gezien als een zaak van overmacht. Maar die orkaan wilde alvast iets duidelijk maken “Veronica Moet Aan Land”.

Radio Veronica was uit de lucht maar algauw kwam de redding vanaf zee, wat verderop lag nog een zendschip te wachten op herstellingswerken. Eigenaar Ronan O’Rahilly zag hier een mooie kans om de mv Mi Amigo weer in beweging te krijgen. Veronica mocht gebruik maken van de mv Mi Amigo in ruil voor de nodige herstellingen. Terwijl er hard gewerkt werd om de Norderney weer vlot te krijgen startte Radio Veronica terug haar uitzendingen nu vanaf de mv Mi Amigo op 259m op 11 april. Een week voor de geplande grote demonstratie in Den Haag voor het voortbestaan van Radio Veronica. 

De natuur zorgde ervoor dat Radio Veronica nog wat mèèr in het nieuws kwam. Een orkaan zorgde voor de stranding van de Norderney, springvloed in de nacht van 18 april 1973 zorgde ervoor dat de Norderney terug loskwam van het strand en terug de Noordzee kon getrokken worden. Enkele uren later lag de Norderney terug op haar vertrouwde plaats voor de kust van Scheveningen. Alles werd in gereedheid gebracht om de uitzendingen van de Norderney op de 538m te kunnen hervatten. Wat ook lukte! In de vroege morgen van deze 3de woensdag van de maand op deze 18de april bij een gemiddelde temperatuur van 6.3° was Veronica terug in de lucht net op tijd om vanaf de Norderney een dag lang live uit te zenden als ondersteuning voor de massa demonstratie in Den Haag. 

(18 april 1973 Binnenhof Den Haag)

De hoorzittingen in Den Haag over Radio Veronica en de zeezenders in het algemeen startte dus onder een goed gesternte voor deze zeezenders. Een dag lang discussiëren over radio. Mag Radio Veronica blijven. Het waarom dat Veronica moet blijven. De mogelijkheden. Terwijl buiten op het binnenhof de Veronica fans de politiekers opriepen om voor Veronica te kiezen was het al snel duidelijk dat dit toch niet zo zou zijn.

Ruim 100.000 demonstranten voor “Veronica Moet Blijven” en toch…het mocht niet zijn. Op 12 augustus 1974 wordt de wet bekrachtigd wat vanaf 1 september 1974 uitzendingen vanaf zee strafbaar maakt . De directie van Radio Veronica verneemt het nieuws via een brief die enkele dagen later wordt bezorgd, gewoon per post. Er resten dan nog ruim 14 dagen voordat Radio Veronica op 31 augustus 1974 gedwongen moet sluiten.

 

 

Radio Veronica 18 april 1973 van 10-11u Live op de 538m vanaf de Norderney

 

4 04, 2019

Zaterdag 1 juni BBQ op de mv Castor met Mi Amigo

2019-04-20T11:28:45+01:004th, april, 2019|

 

MA45 BBQ op de mv Castor zaterdag 1 juni 2019 tijdens de Havenfeesten te Blankenberge.

Op zaterdagavond 1 juni is de laatste avond van het Mi Amigo 45 gebeuren en tevens ook de laatste avond van de Havenfeesten te Blankenberge. We willen dit op een lekkere manier afsluiten met de dj’s van Mi Amigo en de medewerkers van Mi Amigo 45 samen met de jarenlange fans en freaks van die zeezenders.

©Mi Amigo 40

Hoe kunnen we dit beter doen dan met een lekkere BBQ gepresenteerd door Eelke van de mv Castor. Op het menu: Blauwe hap: een gerecht wat al sinds de negentiende eeuw aan boord van Marine schepen en overige krijgsmachten wordt geserveerd!

Wil je eens nader kennismaken met die gasten van de zeezenders?

Gezellig samen met de dj’s en medewerkers van Radio Mi Amigo en Mi Amigo 45. Wil je erbij zijn? Dat kan! Schrijf je NU in! Dit hoef je te doen…

Inschrijven kan je tem 24 mei.
Prijs € 22/persoon. 

Dit bedrag kan je overmaken op BE66 9731 4545 2443 tnv vzw Nordica  met vermelding:

BBQ MA45 + naam en aantal personen.

Stuur een mail naar info@MiAmigo40.be en na betaling krijg je een bevestigingsmail die ook geldt als toegang tot de BBQ! 

Voor een gezellige avond vol radio en zeezenders en babbel met die “piraten”!

Tot ziens, tot 1 juni om 18u op de mv Castor!

31 03, 2019

Mi Amigo USB-stick verbindt oud en nieuw

2019-03-31T10:16:06+01:0031st, maart, 2019|

Mi Amigo USB-stick verbindt oud en nieuw

Nu kan je in het bezit komen van een nieuwe oranje Mi Amigo usb-stick met het oude, originele logo
van deze Vlaamse zeezender!

Daarop staan 25 retro Mi Amigo Top 50 afleveringen met Ferry Eden,
totaal 75 uur muziek met originele reclames en jingles van toen.

De usb-stick bevat ook de geschiedenis van Radio Mi Amigo. Dat is een anderhalf uur durende documentaire uit 1978 aan de hand van radiofragmenten en ingesproken door Ferry Eden.

De prijs is 35 euro inclusief verzendkosten.

De opbrengst van de USB-stick is bedoeld ter financiering van het Radio Mi Amigo boek van Ferry Eden, dat – naar verwacht wordt – op het laatst van de zomer van 2019 zal verschijnen.

Vul het bestelformulier in op www.miamigoboek.eu en haal ‘m in huis,

die oranje Mi Amigo usb-stick van 8Gb met inhoud!

28 03, 2019

31 maart 1974 de Joepie Top 50 op Mi Amigo met Ferry Eden

2019-04-02T16:25:11+01:0028th, maart, 2019|

Deze Joepie Top 50 van 31 maart 1974 in retro met Ferry Eden is nu tijdelijk HIER te downloaden.

 

(De Joepie 3 maart 1974)

 

Foutemuziekradio.nl en Ferry Eden gaan terug naar 31 maart 1974 met de Joepie Top 50

Door een mastbreuk op de M.V. Mi Amigo was de nieuwe, gelijknamige zeezender van Sylvain Tack niet op 1 november 1973 gestart maar 2 maanden later. Tot die tijd was het grotendeels stil gebleven op de 259 meter middengolf. In die twee maanden van oliecrisis werd daarmee 40.000 liter dieselolie bespaard op het zendschip M.V. Mi Amigo. Maar vanaf 1 januari 1974 was daar officieel Radio Mi Amigo gestart. Drie maanden later, ten tijde van deze Joepie Top 50, was het station goed op dreef en ook aan de oliecrisis was in maart een eind gekomen. De startproblemen waren overwonnen en Mi Amigo was vooral in België razend populair en had er veel luisteraars. Veel meer dan Radio Atlantis, de ander Vlaamse zender die uitzond vanaf de “Jeanine” voor de Zeeuws Vlaamse kust. Welgeteld lagen er dus inmiddels vier zeezenders voor de Nederlandse kust!

(de Jeanine, het zendschip van Radio Atlantis)

 

De Joepie Top 50 werd bij Mi Amigo aan het begin van elke zondagmiddag uitgezonden en was voordien door Ad Petersen opgenomen in zijn eigen studio in Culemborg. Hij was al enkele jaren in dienst van de NOS en produceerde op Hilversum III de programma’s van Joost den Draaijer en Felix Meurders. In het programma van de laatstgenoemde was hij onder eigen naam (Ad Roland) op 20 maart 1974  uitgebreid aan het woord geweest over Vlaamse muziek en Radio Mi Amigo. Een paar dagen voordien had presentator Eddy Emmery dat station verlaten en zijn vervanger was Peter van Dam. Zanger Paul Severs – die wekelijks meerdere programma’s verzorgde – beperkte zich voortaan tot een zondagochtend uur per week. De zeventig jarige Paul Severs ligt op dit moment helaas in het ziekenhuis met ernstige hartproblemen.

(Sylvain Tack & Paul Severs)

 

Op de M.V. Mi Amigo had de naam Radio Seagull plaats gemaakt voor Radio Caroline, het station dat zijn tiende verjaardag vierde. Er waren ondertussen ook Engelstalige avonduitzendingen, van Radio Mi Amigo Internationaal, live verzorgd door onder meer Brian Anderson en Norman Barrington. De Nederlandstalige Mi Amigo uitzendingen werden niet langer in het Haagse Caroline House opgenomen, maar in de nieuwe studio’s boven de Bredase platenzaak Spronk. Daar werkten Norbert, Wil van der Steen, Mike Moorkens en Peter van Dam. Frans van der Drift nam op bij Ad Petersen in Culemborg en Bert Bennett en Joop Verhoof namen ondertussen op in een eigen studio in Enschede. Elke week leverden zij hun programma’s in tijdens de dj-vergadering in Breda, waarna alle banden naar de tender en vervolgens naar de M.V. Mi Amigo gingen. Daar was op 29 maart 1974 de Nederlandse kok Paul Brand aan boord gekomen en presenteerde live het eerste half uurtje van Mi Amigo tussen 6  en half 7 vóór het gospelprogramma van Johan Maasbach.

(Eddy Govert samen met Norbert bij de Mi Amigo dag in RockArt)

 

Een man van grote verdienste achter de schermen bij Mi Amigo, is Eddy Govert (Eddy van Mouffaert). In de Start-geluidsstudio’s van Sylvain Tack in Buizingen was hij bedenker en maker van de Mi Amigo jingles en veel reclames van het station. In deze Mi Amigo Joepie Top 50 aflevering 13 van 31 maart 1974 komen veel van zijn producties voorbij. Eén van de reclames is bijvoorbeeld voor zijn accordeon muziek als “Le grand Julot”. Achter Ronald en Donald in de Top 10 zit alweer Eddy Govert, die met ‘Kwek kwek kwek” in allerlei landen en onder verschillende titels een enorme hit had. Veel andere Top 50 platen zijn eveneens verassend – ook voor Ferry Eden zèlf – want met alle Belgische producties is deze bepaald anders dan de vergelijkbare lijsten van Noordzee en Veronica. Zorg dus dat je ‘m beluistert via foutemuziekradio.nl op zaterdag 30 maart 2019 tussen 12 en 3 uur.

 

 

www.Foutemuziekradio.nl & Ferry Eden going back to March 31st 1974 with the Joepie Top 50.

Due to a mast breakage on the M.V. Mi Amigo, Sylvain Tack’s new, eponymous offshore radio station did not start on the 1st of November 1973 but 2 months later. Until then it had the remained mast only quiet on the 259 meter medium wave. In those two months of oil crisis, 40.000 litres of diesel oil had been saved on the M.V. Mi Amigo. But from the 1st of January 1974 Radio Mi Amigo was officially launched with the use of the 259 transmitter. Three months later, at the time of this Joepie Top 50, the station was well underway and also the oil crisis had ended in March that year. The starting problems had been overcome and Radio Mi Amigo was particularly popular in Belgium and had many listeners there. Much more than Radio Atlantis, the other Flemish station, broadcasting from the vessel “Jeanine” off the Southern Dutch coast. All in all, there were at that moment four offshore radio stations off the Dutch coast!

 

The Joepie Top 50 was broadcast by Radio Mi Amigo every Sunday afternoon and was previously recorded by Ad Petersen in his own studio in Culemborg. At the same tim he was employed by the NOS and already for several years he produced the programmes of Joost den Draaijer and Felix Meurders on Hilversum III. In the latter’s programme he had spoken extensively about Flemish music and Radio Mi Amigo on 20 th of March 1974 under his own name (Ad Roland). A few days earlier presenter Eddy Emmery had left the station and his replacement was Peter van Dam. From then on, singer Paul Severs – who produced several programmes a week – limited himself to one Sunday morning show every week. Unfortunately, the seventy-year-old Paul Severs is currently in hospital with serious heart problems.

On the M.V. Mi Amigo, the name Radio Seagull was replaced by Radio Caroline, the station that celebrated its tenth anniversary with Eastern 1974. Meanwhile there were also English evening broadcasts, of Radio Mi Amigo International, in live presentation of – amongst others – Brian Anderson and Norman Barrington. The Dutch Mi Amigo programs were no longer recorded in the Caroline House in The Hague, but in the new studios above the Breda record store Spronk. There  Norbert, Wil van der Steen, Mike Moorkens and Peter van Dam taped their programs. Frans van der Drift recorded at the Ad Petersen studio in Culemborg, Bert Bennett and Joop Verhoof recorded in their own studio in Enschede. Every week they handed in their programmes during the DJ meeting in Breda, after which all the tapes went to the tender and then to the M.V. Mi Amigo. Dutch cook Paul Brand had boarded the radioship on the 29th  March 1974 and presented the first half hour of Radio Mi Amigo between 6 and 6.30 life, before Johan Maasbach’s gospel programme was aired.

A man of great merit behind the scenes at Radio Mi Amigo, was Eddy Govert (Eddy van Mouffaert). In the Start Sound Studios of Sylvain Tack in Buizingen he was the creator and maker of the Mi Amigo jingles and many commercials of the station. In this Mi Amigo Joepie Top 50 episode 13 of March 31 st, 1974 many of his productions are featured. One of the commercials is for example for his accordion music as “Le grand Julot”. Behind Ronald and Donald in the Top 10 is again Eddy Govert, who with ‘Kwek kwek kwek’ in many countries and under different titles had a huge hit. Many other Top 50 records are also surprising – also for Ferry Eden himself – because with all the Belgian productions this hitparade is quite different than the comparable lists of RNI and Veronica. So make sure you listen to it via www.foutemuziekradio.nl on Saturday March 30th 2019 between 12 and 3 pm.

Tekst en info: Ferry Eden