Loading...

Home

/Home/
19 10, 2017

GEZOCHT!!! GARY JENKINS

2017-10-19T17:17:22+00:00 19th, oktober, 2017|

(Ferry Eden)

Onze radiovriend Ferry Eden presenteert zowat elke maand een remake van de Mi Amigo Top 50. Voor de komende Top 50 is Ferry op zoek naar Gary Jenkins…Wie kan Ferry helpen? Je kan het doorsturen naar info@MiAmigo40.be zodat we het aan Ferry kunnen doorsturen. Alvast dank en hier is zijn oproep:

“Voor mijn eerstvolgende Top 50 van 25 oktober 1975 zoek ik 1 plaat die op internet niet te vinden is en ook in mijn radiocircuit maar niet wil opduiken. Het kan dus zijn dat ik met 49 platen uit moet, maar ik probeer het nog één keer via jullie. Het gaat om de Mi Amigo Lieveling van de week ervoor (vanaf 18-10-1975): Gary Jenkins – Oh Mary Springfield. Zouden jullie eens willen navragen, want ik denk dat deze plaat alleen in belgië is uitgebracht.

Alvast dank & groet,

Ferry”

16 10, 2017

ON AIR 161017: DIGITAAL VOOR ONS ALLEMAAL!

2017-10-18T19:53:45+00:00 16th, oktober, 2017|

Vorige week bereikte ons het heuglijke belangrijke medianieuws dat de VRT vanaf 17 oktober start met DAB+ uitzendingen. Nu vreemd dat in alle geuren en kleuren wordt verkondigd is dat niet want zo is de VRT nu eenmaal, het moet een beetje lijken alsof de VRT daar de voortrekker van is. Terwijl ja, reeds toch ruim 2 jaar de kleine commerciële radio’s als een TopRadio, ClubFM, VBRO, Family Radio toch al uitzenden via DAB+. Maar VRT houdt toch een beetje van humor niet?…voor iemand die al sinds 1997 is gestart met testuitzendingen op digitale basis komt dit nieuws eigenlijk een beetje “belachelijk” over. Maar goed, we willen niet negatief zijn natuurlijk in het DAB+ belang en ook dit van Nordkring is het ook ècht belangrijk dat de VRT daar nu eindelijk duidelijk mee van start gaat. Alle beetjes helpen en vooral als de FM vergunning van enkele commerciële radio’s vervalt kan het DAB+ verhaal niet snel genoeg het luisterpubliek bereiken.

DIGITAAL VOOR ONS ALLEMAAL!

Een mooie slogan, al zeggen we het zelf, kan zo van de tijd van de zeezenders komen maar toen was er nog helemaal geen sprake van digitaal. Er was enkel AM, LG, KG, VHF, UHF en FM.
Het duurde in Vlaanderen zowat tot eind de 70er jaren vooraleer er bijna volledig op FM werd overgeschakeld met dank aan de opkomst van de vrije radio’s in Belgenland die enkel via de FM uitzonden.

Nederland kende de FM natuurlijk ook, maar daar bleven de zeezenders wat langer uitzenden op AM, via de Ross Revenge Radio Caroline en Radio Monique en van “vrije radio” zoals in België was er nauwelijks sprake. De FM heeft het nu voor het zeggen want AM en KG heeft het moeten afleggen op vlak van kwaliteit in ontvangst, maar toch de avontuurlijke middengolf laat toch iets bijzonders na. Een heel interessante radiogeschiedenis in ieder geval. Leuke tijden toen we af en toe op en af reden naar Radio Veronica om daar tijdens “Oh wat een nacht” of “De Grote Verwarring” het nog eens te gaan uitleggen. Speciale uitzendingen vanaf een schip in de nacht. Mooie herinneringen aan een mooie radiotijd.

Nu gaat de strijd tussen de FM en nieuwe technologieën die er zitten aan te komen en waarvan je het nu reeds als concurrenten kan gaan aanzien.

We hebben internet, DAB+, 4G en binnenkort (is er al) de 5G waarbij wordt vooropgesteld als dit er komt er een ware revolutie zal plaatsvinden en de DAB+ verleden tijd zal zijn.

Waarom wordt DAB+ als die vorm van uitzenden dan door zovele Europese landen gepromoot en gedoodverfd als de nieuwe revolutionaire uitzendnorm voor radio? Het antwoord mag duidelijk zijn, wanneer in moeilijke omstandigheden, noodsituaties, ongeacht welke, het internet 4G en 5G uitvalt is er niks meer. Belangrijk dus dat broadcasting gevoel. Het signaal uit de lucht kunnen uitpikken op een ontvanger. Radio moet overal en zonder problemen kunnen ontvangen worden. Lees ook deze bijdrage rond DAB+ in Vlaanderen.
De Toekomst van de Radio in Vlaanderen 2015

Wat Vlaanderen betreft, de FM blijft bestaan ook na de definitieve overstap naar DAB+ in 20… De FM-band blijft immers behouden hier in Vlaanderen voor de lokale radio. Voorlopig? Want ook op DAB+ kan je “gemakkelijk” lokaal gaan uitzenden.

Nu blijkt dat het DAB+ kostenplaatje aan de zeer hoge kant is. Dit zowel in België als in Nederland. Bedragen hebben we al gehoord maar gaan ze hier niet neerschrijven want op papier hebben we deze nog niet gezien. Als deze hoge bedragen effectief waar zijn dan zou dit dit de sleutel kunnen zijn waarom die DAB+ er niet op vooruit toch niet zo snel als gehoopt vooruit gaat. Vooreerst als je wilt naar DAB+ radio luisteren heb je een DAB+ radio nodig. Nu heb je al diverse toestellen aan diverse prijzen op de markt. Maar zolang die DAB+ niet overal is te ontvangen is aanschaf weinig zin. Zelf hebben we hier een leuke, nou ja, een goeie Imperial aangeschaft met daarin DAB+, FM en internetradio.

Maar wat blijkt 99.99% luisteren we via internet naar de radio. De vraag is alleen… zitten de huidige nieuwe luisteraars te wachten om zomaar een DAB+ radio aan te schaffen?…NEE! Het zal er automatisch er aan toegevoegd moeten worden en mag geen optie meer worden. Bij aanschaf auto zal er daar automatisch een DAB+ radio in gemonteerd zijn. Nieuwe radio-ontvangers gaan zowiezo voorzien worden van DAB+. Werfradio’s zullen van DAB+ moeten worden voorzien en dan is hier de taak van Nordkring dat op het werf de werklui hun favoriete radiostation op DAB+ perfect kunnen ontvangen. Want op dit vlak schiet Nordkring heel duidelijk tekort. DAB+ kan en is voor de radiostations een hoofdbrekend kostenplaatje dus is het dringend nodig dat Nordkring de ontvangst van DAB+ in gans Vlaanderen optimaal maakt!

Vooral dan voor deze die vanaf 1 januari 2018 al enkel maar via DAB+ zullen kunnen ontvangen worden, voor hen zou er dan toch een speciale regeling moeten komen vinden wij. Want….
Als TopRadio vanaf 1 januari 2018 op DAB+ gaat uitzenden, vervallen hun inkomsten van reclame op FM. Inkomsten die voor een stuk dienden om de DAB+ kosten te dekken. Ware het dan niet beter geweest om deze een tijdje te laten verder uitzenden op de FM. Ja..en Nee. Als DAB+ dan toch de doodgeverfde nieuwe norm zal worden dan lijkt me een duidelijk signaal naar de luisteraar toe op zijn plaats. Waren TopRadio, ClubFM, FamilyRadio, Maria op de FM blijven uitzenden dan was die DAB+ terug naar achter geschoven geweest. Uitstel van executie zeg maar. Met deze beslissing is de luisteraar nu ook enigszins verplicht als ze willen verder TopRadio en Co. ontvangen zich zullen moeten aanpassen.

De kleine Vlaamse commerciële radio’s die met die DAB+ vanaf 1 januari 2018 verdergaan zullen zich nu voornamelijk kunnen onderscheiden als hun radio van de toekomst en dit via DAB+. Want zij zijn het niet deze die de DAB+ in Vlaanderen toch wel op gang hebben gezet! Als zij al hun power in de schaal leggen om die DAB+ zo snel als mogelijk bij de luisteraar te brengen dan komt dit goed uit voor Nordkring en ook voor het Ministerie van Media.

Zouden we dan niet moeten pleiten om gezien hun belangrijke invloed op DAB+ van die stations de DAB+ kosten te gaan drukken, te minderen in ruil voor 100% publiciteit voor DAB+. Maar voor Nordkring is er werk op de plank…dringend om die DAB+ tot over hèèl Vlaanderen beluisterbaar te maken! Want hoe kan je nu voor iets publiciteit maken als je dan toch niet te beluisteren bent, gaan de luisteraars zich vragen stellen en komt gans die DAB+ weer op de helling en zijn we over 10 jaar nog bezig..en ondertussen is het DAB+ verhaal allang achterhaald!

DAB+ er is nog heel veel werk aan de winkel en de opening van die winkel is per 1 januari 2018 en dit definitief reeds gepland voor bepaalde radiostations. Hoogtijd dus voor Nordkring om hun beloftes uit 2016 zeker niet vergeten van na te komen!

BRUNO HEYNDRICKX: TOPRADIO voortrekkersrol in DAB+ radio

BROADCAST RADIO: DAB or MOBILE?

Van hieruit wensen we alle DAB+ plannen alle succes toe!
GvD

16 10, 2017

FRANCE RADIO CLUB le SAMEDI 4 NOVEMBRE à CALAIS

2017-10-16T20:09:41+00:00 16th, oktober, 2017|

L’édition en ligne d’Offshore Échos Magazine en français a été mise à jour pour la 44° fois en 2017 avec :
– Infos offshore
– Liens offshore

Le samedi 4 novembre, FRC invite ses adhérents à Calais pour sa réunion d’automne. Tous les détails sont en “Nouvelles du Club” (Rubrique Club).

Merci de nous informer de votre présence par mail au plus vite de façon à effectuer les réservations.

Bonne lecture et bonne journée

France Radio Club

OFFSHORE ECHOS

FACEBOOK OFFSHORE ECHOS

10 10, 2017

ON AIR: BART SERLIE REPORTS FROM ‘EKRATHER RADIOTAG’ (GERMANY)

2017-10-17T16:21:19+00:00 10th, oktober, 2017|

Afgelopen zaterdag 7 oktober is voor de eerste keer tijdens het bestaan van de Erkrather Radiotag gekozen voor een andere locatie. Toen niet in het Erkrather Observatorium, maar in het Hildener QQTEC Museum.

HET PROGRAMMA:

13.00 uur
Opening en introductie van het museum door Jan Sundermann en Helmut Steinn

13.45 uur
‘Sender Freies Bilk’ een jaren ‘80 film met nabewerking door Michael Böckmann

14.45 uur
De politieke radio’s in Duitsland tijdens een discussie met boekauteur Christof Busch

16.00 uur
Middengolf en DAB door Bart Serlie

17.00 uur
Roger ‘Twiggy’ Day geïnterviewd door Martin van der Ven

19.00 uur
Tombola en einde

Voor de Radiodag zijn niet alleen de nodige doorsnee bezoekers naar Hilden gekomen. Er waren ook een aantal voormalige zeezender deejays bij. Degenen die ik er heb gezien en gesproken waren Roger Day, Graham Gill, Dick de Graaf, Marc van Amstel en Ferry Eden. De eerste vier daarvan hebben destijds gedraaid bij RNI en daarover geschreven nog het volgende. Radio Nordsee International was er bij met live programma’s tussen 13.00 en 19.00 uur via o.a. de streams en voor die gelegenheid ook voor Hilden en omgeving op FM met naar verluidt een zender op 88 mHz. Dat met o.a. informatie rondom de Radiodag die in het gebouw er achter plaatsvond. Op z‘n tijd werd daarvan het signaal doorgestuurd op RNI. Op onderstaande foto de tijdelijke RNI studio met o.a. Jan Berg die als enige richting de lens kijkt. Hij heeft afgelopen jaren ook aan diverse projecten van de vzw Nordica meegewerkt door middel van de nodige radioprogramma’s te hebben gemaakt op een aantal FM evenementen frequenties.

Het hoogtepunt van de Radiodag in Hilden was een leuk en interessant interview dat Martin van der Ven heeft gehouden met Roger Day. Toen allerlei mooie verhalen en toepasselijke geluidsfragmenten. Daarnaast ook de nodige beelden op het scherm. Roger vertelde o.a. over zijn zo’n twee uur durende sollicitatiesessie bij Swinging Radio England en hoe Johnny Walker aan zijn deejaynaam is gekomen.

Na het interview met Roger is over Groeistad Radio op de 747 kHz (402 meter middengolf ) een recente en exclusieve video vertoond die nog niet eerder ook maar ergens is afgedraaid. Oftewel de primeur daarvan is in Hilden geweest. Duitsland is één van de zes landen waar het LPAM signaal op de 402 meter vanuit Wassenaar is te ontvangen. In de vertoonde video is er ook aandacht geweest voor het DAB+ signaal van Groeistad Radio vanaf zo’n 60 meter hoogte in Leiden.

Door middel van videobeelden met het geluid van de Zoeterwoudse SDR was te zien en te horen dat wanneer de AM 747 zender voor Groeistad Radio uit de lucht is het signaal van Radio 0511 vanaf de Jenni Baynton uit de haven van Harlingen er wat op is te horen. Kortom er is sinds een paar weken weer LPAM zoutwater radio!

Tot zover deze terugblik op de 17e Erkrather Radiodag met tekst en foto’s van Bart Serlie.