Home

/Home/
21 03, 2017

OFFSHORE ECHOS MAGAZINE MAART 2017 N° 187

21st, maart, 2017|

Deze week een leuke verrassing in de brievenbus, de nieuwe OEM. Telkens opnieuw worden we van Robert en François in de watten gelegd met dit magazine. Zo is ook deze uitgave 187 niet anders. Zeer interessant zeezendernieuws, radionieuws van vroeger en nu.

(cover: Radio Syd Cheeta achter: Peace ship)

Zo is er een uitgebreid interview met Allan Crawford door Colin Nicol in London op zondag 5 februari 1984. Allan Crowford was de grondlegger van de zeezenders in Engeland. Hij koopt het zendschip de mv Magda Maria, het vroegere zendschip van het Zweeds Radio North. Allan Crawford, wilde de eerste Britse zeezender, Radio Atlanta lanceren. In London ontmoet Crawford ene Ronan O’Rahilly die op 26 maart 1964 van start gaat met zijn Radio Caroline. Op 9 mei 1964 na de sluiting van de Radio Caroline uitzendingen om 18u, start Radio Atlanta op dezelfde golflengte 197m met haar uitzendingen. Op 2 juli wordt Radio Caroline: Radio Caroline North, Radio Atlanta: Radio Caroline South. Vanaf dan werken Crawford en O’Rahilly nu samen. Dit en nog veel meer verhalen kan je nu lezen in deze nieuwe OEM.

Een tweede interessant radioartikel is “The Radio Syd” story. Het station werd gestart door een jonge Zweed, Nils-Eric Svensson, die radio en televisie in de VS gestudeerd en heeft gewerkt voor een korte periode bij de Zweedse staatsomroep. “Radio Mercur Skånes” huurt zendtijd van de Deense piratenzender Radio Mercur, dat was begonnen uitzenden van een paar maanden eerder uit een Panama geregistreerd schip “Cheeta”, verankerd in internationale wateren tussen Kopenhagen, Denemarken en Malmö, Zweden. De uitzendingen waren op de FM-band, en had slechts betrekking op het dichtbevolkte zuidwesten van Zweden, Skåne, met de steden Malmö, Landskrona en Helsingborg. In 1962 Skaanes Radio Mercur kocht het transmissie schip Cheeta Mercur van Radio Mercur, en werd de naam veranderd in Radio Syd om het te onderscheiden van de andere Zweedse radio piraat, Radio Nord, dichtbij Stockholm.
Radio Syd zou blijven om uit te zenden tot het Zweedse parlement een wetsvoorstel had ingediend tegen de piraten radio’s in juni 1962. In 1964, het station kocht het grotere schip, Cheeta II van het voormalige Radio Mercur….de rest lees je verder in OEM 187

Verder nog: “What’s in a name” over de vele mythes rond Radio Caroline. Een van deze mythes is hoe het station aan d enaam Caroline kwam. Nu te lezen bij OEM 187.

Verder nog: het tweede deel van de VVVR-story.

Verder nog: interessante verhalen in een nieuwe NEWSCASTER.

Dit en nog veel meer nu dus in OEM.

Hoe kan je dit magazine ontvangen?

Het adres van OEM in Engeland:
PO Box 1514 London W7 2LL England
Een jaarabbonement kost € 40, daarvoor krijg je 4 ijzersterke en dikke magazines vol info rond offshore radio.
Het magazine wordt gedrukt in Dieppe, Frankrijk.

Hierbij alle contactadressen van OFFSHORE ECHOS MAGAZINE

Mail Offshore Echos Magazine
Website Offshore Echos Magazine
OFFSHORE ECHOS FRANCE RADIO CLUB FACEBOOK
FRANCE RADIO CLUB FACEBOOK

“OEM DE LAATSTE DE BESTE…”

banner OEF

And last but not least, “LONDONFM” was er ook in te lezen…

Proficiat Robert et François, voor dit nieuwe leuke dikke OEMagazine 187

21 03, 2017

Retro Mi Amigo Top 50 van 3 april 1976 met Ferry Eden

21st, maart, 2017|

Aanstaande zaterdag 25 maart is het weer zover, dan is het opnieuw tijd voor een retro Top 50 bij foutemuziekradio.nl. Terug naar 3 april 1976, tussen 12 en 15 uur kan je luisteren naar de retro Mi Amigo Top 50 met Ferry Eden en daar hoort wel wat radiogeschiedenis bij.

(Ferry Eden bij KENNEDYFM)

Het was een bewogen periode voor Radio Mi Amigo, dat eerste kwartaal van 1976. Bert Bennet had op 18 januari wegens heimwee van zijn vrouw Playa d’Aro en het Mi Amigo-team verlaten. Een dag later startten er live vanaf het zendschip in de Thamesmonding nieuwsuitzendingen met Jan van der Meer en Tim Ridder (Bart van Leeuwen) die tussen 6 en 7 uur ’s ochtends ook voor het eerst weer een live programma verzorgde. Ondertussen maakte de Belgische en Nederlandse overheid jacht op medewerkers van het station. Ook bevoorraders en adverteerders werden lastig gevallen. Om de stemmingmakerij te vergroten werd er bovendien benadrukt dat het zendschip in slechte staat verkeerde en een gevaar zou vormen. Goed nieuws was dat half maart de bekende nieuwe studio van Mi Amigo aan het begin van het winkelcentrum in Playa d’Aro in gebruik werd genomen. Peter van Dam en Stan Haag waren toen geveld door de griep. Tijdelijk nam voormalig RNI deejay Dick de Graaf een aantal programma’s waar onder de naam Jos van der Kamp. Mi Amigo baas Sylvain Tack kreeg eind maart te maken met hartproblemen. De eerste april was aangekondigd als de terugkeer van Radio Veronica. Dat bleek natuurlijk voor één dag te zijn, waarbij Tim Ridder verder ging als Bart van Leeuwen. Zaterdag de 3de april presenteerde Peter van Dam tussen 2 en 5 uur deze Mi Amigo Top 50, aflevering 115. Daarin acht nieuwe platen en ook acht oude Lievelingen van het station. Op zaterdag 26 maart tussen 12 en 15 uur brengt Ferry Eden met de originele jingles en reclames een stukje radiogeschiedenis van 41 jaar geleden tot leven via foutemuziekradio.nl

Retro Mi Amigo Top 50 from April 3rd. 1976, presented by Ferry Eden on www.foutemuziekradio.nl

The First trimester of 1976 was an exciting period in the history from Radio Mi Amigo. Deejay Bert Bennett left Playa d’Aro as well as the station on January 18th as his wife couldn’t adept to Spanish way of life. On the radioship, one day afterwards, Jan van der Meer and Tim Ridder (aka Bart van Leeuwen) were the first newsreaders and the latter also started a live early morning show between 6 and 7 hrs. Meanwhile, Belgium- and Dutch authorities were hunting for Mi Amigo employees and suppliers to sue them for breaking the law. Advertisers were also paid visits by officials or received letters in which they were ordered to stop advertising on Radio Mi Amigo.

Also they spread the news that the radioship was in bad shape and a danger at sea. Good news however came also from Playa d’Aro, halfway March, as the new studios on the border of the Shopping Center were ready for use. The bad news was that both Stan Haag and Peter van Dam had a serious influenza. Temporary former RNI deejay Dick de Graaf presented some programs under the name of Jos van der Kamp. At the end of March, Mi Amigo boss Sylvain Tack got heart problems. Announced was that Veronica would return on 259 meters Mediumwave on April fools day and of course this appeared to be for one day.

Tim Ridder was Bart van Leeuwen again from that day on. On Saturday April 3rd between 2 and 5 in the afternoon, Peter van Dam presented this Top 50 episode 115. There were eight new records and eight former Lievelingen from the station. This coming Saturday, March 26th between 12 and 15, with the original adverts and jingles Ferry Eden will bring us 41 years back in time with his retro Top50 on foutemuziekradio.nl

(Ferry Eden nu met de Mi Amigo Top 50)

Heb jij nog ergens een Radio Mi Amigo Top 50 liggen dan kan je hem doorsturen of contact nemen met Ferry Eden: northseaferry@outlook.com. Alvast bedankt!

12 03, 2017

ROCKART MUSEUM NAAR DEN HAAG!

12th, maart, 2017|

(Entreè RockArt Museum)

De Hoek van Holland, een stukje Holland dat een beetje uit de streek ligt zou je denken. Maar de Hoek van Holland kent daar een uniek en enig muziekmuseum rond de Nederlandse Popmuziek, met name “ROCKART”. Ze wordt terecht de Schatkamer van de Nederlandse Popmuziek genoemd. Jaap en Jaqueline runnen reeds 12,5 jaar, start in oktober 2004, samen met tal van medewerkers het ROCKART-museum.

(Museum RockArt getroffen door noodweer) foto: Fred van der Ende

Vorig jaar in juni liep het “ROCKART” nog enorme waterschade op. Schade die gelukkig “beperkt” bleef tot de vloer en de muren, de verzameling aan popmuziek en de Veronica boordstudio werden gered uit de ware ravage. De hele inboedel diende tijdelijk te worden verhuist om de hele vloerbedekking te vervangen en andere geleden schade te kunnen herstellen. Door deze ramp werd het museum èchter ook heringericht. De wc’s, de boordstudio, de studio van het legendarische Veronica radioschip, de platenhoek en de bar staan nu ergens anders. De heropening gebeurde 25 augustus 2016.

(Walter aan boord van de Veronica boordstudio)

Nu ondanks de herinrichting na de herstellingen van de waterschade barst het museum uit zijn voegen. Maar ook de ligging in een industriecentrum is ook niet zo ideaal te noemen. Jaap Schut kijkt al een tijdje uit naar een andere locatie, maar niet zomaar een locatie. Er is immers maar èèn locatie waar het ROCKART museum terecht zou kunnen dat is Den Haag.
Jaap Schut: “Er is maar een stad waar we thuishoren en dat is Den Haag, meer dan de helft van onze collectie beslaat de Haagse popgeschiedenis, zie de indorock, de nederbeat en muzikanten als Anouk en Kane. Ik hoop dat het er echt van komt, want een industrieterrein in Hoek van Holland is niet de beste plek voor een museum om te zitten.”, aldus Jaap Schut destijds.

Waar het nieuwe “ROCKART” museum gaat komen in Den Haag is nog niet duidelijk. Volgens het Algemeen Dagblad komt de gemeente deze zomer met een voorstel voor een plek voor het museum in de Hofstad. Vorig jaar werd in de Haagse gemeenteraad al een motie aangenomen om het museum binnen de Haagse stadsgrenzen te krijgen.

Straks viert het ROCKART zijn 12,5 jarig bestaan. Hiervoor wordt er een speciale expositie opgezet met als titel: “De Rode Draad van Shocking Blue”. Deze Haagse rockband met als zangeres Mariska Veres had destijds grote hits waaronder ook een nummer 1 in Bilboard Hot 100 met Venus.
Vanaf 13 april is deze expositie te zien en voor al die info kan je natuurlijk terecht bij het ROCKART-MUSEUM

Bij deze van het ganse MI AMIGO 40 – team alvast onze gelukwensen met deze 12,5 jaar en veel succes verder in de toekomt aan Jaap en Jaqueline met ROCKART!

5 03, 2017

ON AIR 42: DE RADIO IN VLAANDEREN…DE GROTE VERWARRING!

5th, maart, 2017|

onair logo
“ON AIR” De bedoeling van deze rubriek is om wekelijks iets uit het verleden of heden dan wel de toekomst te plaatsen dat radio aanbelangt. Ook lezers van ON AIR kunnen er b.v. hun mening over RADIO uiten. Dit kan eenvoudig door daartoe per e-mail een bijdrage naar info@MiAmigo40.be

Er komt stilaan wat meer duidelijkere informatie bovendrijven in verband met het nieuwe radiolandschap in Vlaanderen wat in principe op 1 januari 2018 in voege zou komen.

(Radio Gemini via H’sum 2)

De radio in Vlaanderen… Het wordt met de dag een ingewikkelder verhaal blijkbaar. Dit leiden we af uit de reacties die we konden peilen via sociale media. De lokale radio wordt hierin de das omgedaan. De strijd zal losbarsten omtrent de frequenties. Bijvoorbeeld: een lokale radio die vroeger op 1 frequentie uitzond voor zijn bepaalde regio zal nu ongewild ook moeten meegaan in een tweede frequentie die niet zozeer aan zijn regio is gebonden. Twee frequenties voor eenzelfde radioprogramma? Wat betekent dit…de 2 frequenties werden vroeger ingenomen door 2 radiostations vanaf 1 januari komen die 2 frequenties in handen van 1 radiostation. Krijgen we een radio oorlog zoals een beetje terug in de beginjaren van de lokale radio? Ook het kostenplaatje om mee te dingen naar een vergunning zijn blijkbaar ook niet zo goedkoop. 500€ per frequentie blijkbaar en voor de lokale radio komt er nu ook een jaarlijkse kost bij voor het gebruik van die frequentie. Reken daarbij nog Sabam-onkosten en nog andere hier vergeten onkosten. De redenering is hier om het zendbereik, het potentieel aantal luisteraars van het radiostation te verhogen, met de redenering natuurlijk dat je daaruit meer radioreclame kan halen. Maar als die 2 radiostations zoals in ons voorbeeld aangehaald nu ook al een hele tijd bestaan en een zeker luisterpubliek hebben opgebouwd dan betekent dit voor èèn van de twee het einde van de uitzendingen per 31 december 2017. Maar er kan ook een derde in het spel zitten die ook aast op dit frequentiepakket en dan heb je natuurlijk als 2 honden vechten voor een been dan loopt de derde ermee heen.

Hebben wij het hier juist onder woorden gebracht, is deze bovenstaande tekst juist…of is het nep-nieuws?

Na het advies van de SARC vind je hier het PROCEDUREBESLUIT.

Alvast hieronder de reacties op dit gewijzigde frequentieplan:

Marc Lievens: Moeten we terug naar vroeger DE ZEEZENDERS en daarna de lokale radio?
Vroeger werkte ook ik mee aan lokale radio toen het niet mocht we konden ieder uur opgepakt worden
dat was prettig ik maakte 3 keer per week 1uur programma van 2tot3uur in de morgen live
Wellicht moeten we starten zoals in nederland op de middengolf ik heb heimwee naar vroeger een Mi Amigo fan gtrs

Jan Braeckevelt: Dit is een schandalige beslissing voor locale radio. We zitten niet te wachten op een tweede frequentie in een gebied die totaal niks met onze regio te maken heeft. Een locale radio een tweede frequentie geven is een vergiftigd geschenk. Wie zal al die kosten betalen ? Sponsors ? Ik denk het niet. Voorbeeld: een bakker uit Wielsbeke zal geen interesse hebben dat zijn reclamespot te horen zal zijn in Tielt (en omgekeerd). Echte locale radio zal hierdoor verdwijnen.

Rik Van de Velde: Helemaal juist Jan. De radio dicht bij de bevolking moet duidelijk verdwijnen. Schaalvergroting is zowat het enige wat men kent in Brussel. De kleintjes moeten er van tussenuit en als je geen geld hebt voor die dure investering op een onbekende bijkomende zendersite… ? Pech… Met opmerkingen werd geen rekening gehouden. Eens komt er een tijd dat er een mediaminister verschijnt die wel belang hecht aan radio dicht bij zijn luisteraars, echte lokale radio… Maar tegen dan zijn de echte lokale radio’s een stille dood gestorven…Van mij mogen radio’s bestaan in alle mogelijke vormen en afmetingen, maar waarom MOET de kleinschalige radio verdwijnen???

Wilt U ook even radiostoom aflaten? Dit kan, uw reactie via bovenvermeld email adres.