Loading...

Home

/Home/
11 12, 2017

WAT NU FM KORTRIJK?

2017-12-11T18:09:33+00:00 11th, december, 2017|

De teerling is geworpen en daarbij heeft FM KORTRIJK blijkbaar geen 6 gegooid want die 6 gooide de “vzw Radio Gemini” voor de regio Kortrijk.

Kortrijk bekend van de Guldensporenslag in 1302, kende in 1978 toch wel als èèn van de eerste in Vlaanderen de start van een lokale radio, een start evenwel met testuitzendingen. Want toen was in Vlaanderen uitzenden illegaal en al even (bijna) evenwaardig als een moord plegen. Een moord plegen was het niet en ook geen terroristische aanslag maar wel een aanval op de toenmalige hiërarchie van de BRT. Daar moest duidelijk iets aan veranderen met de komst van onafhankelijke radio..toen in 1978 een klein opzetje dat later werd verdergezet vanuit Herseaux, Dottignies en uiteindelijk Moeskroen. Het verhaal kende zijn officiële start op 23 december 1979 vanuit Herseaux, in een huisje naast het kerkhof aldaar.
Maar goed, een begin wat eindigde ergens midden de jaren ’90 van de vorige eeuw, toen Kortrijk zijn lokale radio’s begon te verliezen. Tot op heden anno 2017 werd Kortrijk overspoeld door diverse ketenradio’s die niks bijbrachten aan de regio Kortrijk. Ergens rond 2003? Was er wel zoiets van bij de toenmalige erkenning van de stations dat er eindelijk daar verandering ging in komen. Maar ook dat was een volledige misrekening.

Nu staan we aan de start van een nieuwe termijn en met totaal nieuwe zenders of stations. Want op zijn minst kan en mag gezegd worden dat het nieuwe frequentieplan, of liever het toekennen van de nieuwe zendvergunningen toch wel op zijn zachtst gezegd heel wat vraagtekens heeft opgeroepen.

Een station op de FM in Deerlijk, de “Gaveromroep” zal na ruim 35 jaar vanaf 31 december 2017 toe zijn aan de laatste uitzenddag op de FM, want ook die vergunning werd jammer genoeg niet verlengd. Nochtans is het een goed beluisterd radiostation met een echte lokale inbreng. Vanaf 1 januari 2018 gaat de Gaveromroep verder als internetradio: GAVEROMROEP DEERLIJK.

Dan terug naar “vzw Radio Gemini”, wat hun plannen zijn om de regio Kortrijk opnieuw te voorzien van een radiostation specifiek voor die regio zijn zover alsnog niet gekend.

Wat als FM KORTRIJK wel die vergunning was gegund? Het is in eerste instantie een initiatief van de vzw TwinMedia ondersteund door de vzw Nordica samen met Mi Amigo 40 wat ook een onderdeel is van de vzw Nordica. Daarnaast werd het initiatief ook ondersteund door enkele ondernemers uit het Kortrijkse. FM KORTRIJK zou een station worden voor de regio Kortrijk naar Amerikaans model. Dit betekende opnieuw toch een hele andere soort radio dan we tot nu kennen in Vlaanderen. Maar jammer maar helaas het heeft niet mogen zijn… of FM KORTRIJK nog op de een of andere manier in de media komt hoort u in 2018. We wensen evenwel de “vzw Radio Gemini” dan ook alle succes toe met hun station voor de regio Kortrijk.

5 12, 2017

RADIO MI AMIGO INTERNATIONAL INFOFLASH

2017-12-05T20:53:26+00:00 5th, december, 2017|

26 november was Radio Mi Amigo International te beluisteren op de KG met 100kW! Er zijn heel veel ontvangstrapporten binnengekomen van over de ganse wereld, waaronder bv Malasia, op het correspondentieadres van Radio Mi Amigo International te Berlijn. De QSL-Cards zijn voor een deel reeds verstuurd naar de vele inzenders van een ontvangstrapport.

Van deze uitzendingen zijn er natuurlijk ook opnames gemaakt en deze zijn nu te beluisteren via de Radio Mi Amigo Mixcloud-Channel.

Tijdens de eindejaarsperiode kan je nog meer dergelijks verwachten hou daarom dan ook hun website in de gaten voor het laatste nieuws daaromtrent. RADIO MI AMIGO INTERNATIONAL.

Info en bron: Wim de Groot

28 11, 2017

ON AIR: LIG JE WAKKER VAN DE VLAAMSE RADIO?

2017-11-30T16:56:30+00:00 28th, november, 2017|


“ON AIR” De bedoeling van deze rubriek is om wekelijks iets uit het verleden of heden dan wel de toekomst te plaatsen dat radio aanbelangt. Ook lezers van ON AIR kunnen er b.v. hun mening over RADIO uiten. Dit kan eenvoudig door daartoe per e-mail een bijdrage naar info@MiAmigo40.be

De radio in Vlaanderen…maar liggen de luisteraars daar eigenlijk wel wakker van? Zelf luister ik hèèl zelden naar een Vlaamse radio…maar we nu DAB+ in huis hebben even getest en warempel ze zijn te ontvangen. Maar nu Radio Caroline terug is op AM is dit ook een leuke afsluiter voor 2017. Dan zijn er nog een 30-tal favoriete zenders via de webstream en daar zit geen enkele Vlaamse tussen. Wel 1 Waalse…Radio 21…een voorbeeld…maar wat is een voorbeeld? Het is net als een smaak…je lust of je lust het niet. Radio 21, die kwa luistercijfers er steeds maar op vooruit gaat,is ook de enige openbare omroep met een programma genoemd naar een zeezender “Radio Caroline” elke vrijdag van 12-13u RADIO CAROLINE ON 21… en dan is er ook nog ene Eric Laforge…die de intro van Caroline van de Fortunes gebruikt als achtergrond tune. Voer genoeg dus om de Vlaamse radio’s te vergeten. ERIC LAFORGE
Maar zoals aangehaald..radio je hebt er van soorten en iedereen zal wel zijn soortje hebben…niks mis mee. Maar waarom zou de Vlaamse luisteraar nu wakker liggen van de Vlaamse radio? Tell me…tell us.!

22 11, 2017

De “JOEPIE TOP 50” van 24 november 1974 met Ferry Eden

2017-11-26T17:37:46+00:00 22nd, november, 2017|

De Mi Amigo Top 50 van 241174 in retroversie met Ferry Eden is TIJDELIJK te downloaden via deze LINK

Het was Sylvain Tack en de Mi Amigo medewerkers wel duidelijk: het zou veel problemen geven, doorgaan waar andere zeezenders op 31 augustus 1974 hun uitzendingen staakten. Nu bijna drie maanden na het van kracht worden in Nederland van het Verdrag van Straatsburg was de M.V. Mi Amigo nog het enige zendschip dat uitzond. Medewerking daaraan was verboden en Nederlands, Belgische en Britse autoriteiten spanden ondertussen samen om aan Radio Mi Amigo en Caroline een eind te maken.

Toch waren beide stations vanuit de Thamesmonding vaak te beluisteren via de 259 meter Middengolf (1187 kHz), tenminste, als er geen technische of andere problemen waren. De bevoorrading stagneerde met regelmaat door slecht weer of problemen met officiële instanties. Daardoor bereikten de nieuwe programmabanden het schip niet en moesten programma’s van de week ervoor herhaald worden. De havens en ook de bevoorrading van het zendschip op volle zee werden in de gaten gehouden wat bij terugkeer in de havens tot aanhouding van het bevoorradingsschip en de medewerkers leidde.

De oplopende kosten van de zeezender moesten worden opgebracht uit de reclameopbrengsten, met zowel commercials als betaalde airplay van grammofoonplaten. Rond dit onderwerp had Mi Amigo een waas van nevel opgetrokken omdat de wetgeving juist die medewerking aan Mi Amigo verbood en wilde aanpakken. Voor een deel van de reclames mocht dan informeel opdracht zijn verstrekt, maar dat werd natuurlijk ontkend. Andere waren onbetaald en eigenlijk fakereclames. Ook werden reclameopdrachten aangegaan en gefactureerd voor advertenties in het tienerblad Joepie. Van radioreclame op Mi Amigo wist de opdrachtgever formeel natuurlijk niets. Als nieuw contactadres voor Radio Mi Amigo bood het buitenverblijf van Sylvian Tack uitkomst: RADO, Playa d’Aro in Spanje.

Waar omzichtigheid en onopvallend opereren geboden was, haalde Mi Amigo juist met regelmaat de pers. Zo net na het verdwijnen van Veronica en Noordzee was een zeezender die de wetgeving trotseerde natuurlijk spannend nieuws. Bovendien had een grote lezerschare veel sympathie voor het radiostation. Dat mocht dan gunstig zijn voor de luistercijfers van Mi Amigo, maar nadelig was dat men het radiostation ook van officiële zijde in de kaart kon kijken. Alle studioprogramma’s bijvoorbeeld, waren voordien op verschillende geheime locaties in België in Nederland opgenomen. Het was wel duidelijk dat die situatie op termijn door justitieel ingrijpen zou eindigen, wat begin 1975 ook het geval was.

Zover was het najaar 1974 nog niet. Op die zaterdag 24 november startte een Caroline medewerker aan boord van het zendschip om 12 uur de Joepie Top 50, die Peter van Dam de week ervoor op tape had opgenomen. In die aflevering 46 (1e jaargang) slechts vier nieuwe platen, en vijf oude Lievelingen. Verder in de lijst een keur van bekende en minder bekende platen. Op zaterdag 25 november 2017 beluister je vanaf 12 uur via foutemuziekradio.nl de retroversie met Ferry Eden, inclusief originele reclames en veelal authentieke jingles. Tot slot nog een gunstig bericht: foutemuziekradio.nl en de Top 50 gaan ook in 2018 toch gewoon door!

Foutemuziekradio.nl presents the Joepie Top 50 of November 24th 1974 with Ferry Eden.

It was obvious to Mi Amigo owner Sylvain Tack and his crew: continuing with the broadcasting of the station, were all the other Offshore Radiostations closed down on August 31th 1974, would course immense problems. Nevertheless, Autumn 1974 the M.V. Mi Amigo in the Thames Estuary was the only radioship still on air, despite the (new Dutch) law against offshore radio.

Officially it was not allowed to support or work for Radio Mi Amigo and Radio Caroline and both, Dutch, Flemish and British authorities collaborated in their afford to stop offshore radio. Most of the time, there was music on 259 meters Medium waveband (1187kHz), but because of technical and other problems the station sometimes silenced.

Supplying the ship, for instance, had become a big problem. This was due to bad weather as well as actions from the authorities. At times, new programs did not get to the ship and therefore older programs had to be repeated. In fact an eyes was kept on harbours if there were tenders leaving for the M.V. Mi Amigo. Also on certain occasions there was a survey ship observing the situation on full sea.

The extra costs for solving all the problems had to be earned by advertisement on the radio, both commercials as well as paid airplay for some plug records. Because that was forbidden by law, it was important to spread mist around this subject. There were not-ordered or so called fake commercials on Radio Mi Amigo, so without knowledge of the relevant company. Of course there was also real advertisers, who of course also denied to have ordered for this ‘illegal’ radio advertisement.

There was also a possibility to order and pay for advertisement in the Flemish teenage magazine Joepie, initiated by Mi Amigo boss Sylvain Tack, but meanwhile owned by a befriended company. The advertisement in Joepie was official, the commercial on Radio Mi Amigo was a surprise bonus. They all came on the air when the deejay announced on forehand ‘Read for you in Joepie’. To keep out of the hands of authorities, Tack used his holiday home in Playa d’Aro as new address, as Spain had not rectified ‘the Stassbourg anti free radio treaty’ at that stage.

All the fuzz and problems around the continuing of Radio Mi Amigo and Radio Caroline also caught unwanted attention of newspapers, magazines and even television, were operating in silence would be preferable. Three months after the closedown of Radio Veronica and Radio Northsea International, the M.V. Mi Amigo was a bit of a hype and many people felt sympathy for ‘the lawbreakers’.

So it was good publicity for the station, but the disadvantage was, that authorities also could read all kind of press information about Mi Amigo, that had better kept secret. The studio facilities, for instance, had to remain secret, because Dutch and Flemish authorities were eager to confiscate it, which actually happened early 1975. Autumn 1974 this was not yet the problem.

On Saturday November 24th a Caroline deejay, on board the radioship, started the Mi Amigo Top 50 on tape at twelve o’ clock sharp. It was a prerecorded program ‘on land’ by Peter van Dam, over a week earlier. In this 46th edition of the Top 50, there were only four new releases and five former ‘Lievelingen’. There are many well-known butt also not so famous records in this chart and of course the original commercials and jingles. This is really a reason to listen to the retro version by Ferry Eden on foutemuziekradio.nl on Saturday November 25th 2017 between 12 and 15 hours. And good news: this internet station and the Top 50 wil go on in 2018!

(Ferry Eden met de Joepie Top 50)

Bron en info: Ferry Eden